"Han går till den som är mest orolig."

Det är en mäktig kompetens att kunna få en annan person att må bra och det är inte bara vi människor som kan lära oss det. Primus är labradoodle, 9 år gammal och erfaren vårdhund.

Primus och Lynn jobbar på Vardaga Villa Basilika med personer som drabbats av demens, kan känna stor oro eller vara utåtagerande.

– Hör han skrik från ett rum går han dit direkt, berättar Lynn Lindkvist, undersköterska, gruppchef och vårdhundförare.

– När han visar upp sig och kommer nära glömmer ofta personen sin oro, berättar hon.

Hon och Primus har blivit något av ett kändisteam i äldreomsorgen och synts bland annat i Aftonbladet, Sveriges Radio och Tv4.

– Det finns inget bättre än att ha med sin bästa vän på jobbet och få dela med sig av det, berättar hon.

När han visar upp sig och kommer nära glömmer ofta personen sin oro.

Vad gör en vårdhund?

– Ger trygghet och lugn, aktiviteter och hälsar på den som är sjuk. Om någon inte kan röra på sig sitter han bredvid, så personen får klappa och borsta. Han går in till den som är upprörd eller orolig och inte vill lämna sitt rum. Det slutar ofta med att de går ut tillsammans.

Primus spelar ofta en roll i det palliativa skedet, när en person håller på att gå bort.
– Han kan ligga eller sitta bredvid. Det kan betyda mycket för den som håller på att gå bort, att få lägga handen på en hund och känna närhet, berättar Lynn.

Om du märker att din hund tyr sig till personer som behöver lite extra omsorg, och har ett intresse för människor, då skulle den nog tycka ett jobb i omsorgen var kul.

Vilka egenskaper är viktigast? Kan vilken hund som helst utbildas till vårdhund?

– Det kan vara vilken hundras som helst, det man tittar på är lämpligheten. Man testar hundens psyke. Om du märker att din hund tyr sig till personer som behöver lite extra omsorg, då skulle den nog tycka ett jobb i omsorgen var kul.

Hur går testen till?

– Man testar hur hunden reagerar på olika situationer, som höga skrik, någon som slår omkring sig. En certifierad vårdhund kan hantera alla sådana situationer med lugn.

Det är tufft när någon som Primus har haft en nära relation till går bort, då kan jag se att han saknar den personen.

Berätta om något fint minne med Primus?

– Det var en man vars fru gick bort ganska hastigt. Han mådde väldigt dåligt, och ville inte lämna sitt rum eller sin säng. Då gick Primus upp i hans säng, la tassen på hans arm och satt där i flera timmar. Han känner av när han behövs, berättar Lynn.

– Det bästa med vårt jobb är när vi kommit över en spärr med en boende som har varit lite avvaktande till att möta en hund. Det tuffaste är när en boende som Primus har haft en nära relation till går bort, då kan jag se att han saknar den personen.

Primus och Lynn Lindkvist arbetar på Vardaga Villa Basilika i Stockholm. Läs mer om Vardaga som arbetsgivare och sök lediga tjänster här.

Roller för hundar i vården:

  • Besökshund: "Grundnivå". I den här rollen gör hunden enklare besök som inte har mål eller behöver dokumenteras. Endast grundutbildning krävs.

  • Terapihund: En terapihund har en längre utbildning och gör insatser som följer en vårdplan. Insatserna dokumenteras. Terapihundar kan jobba i många olika verksamheter, äldreomsorg, barnomsorg eller psykiatri.

  • Vårdhund: Vårdhund är likt terapihund, men vårdhunden gör alltid praktik inom äldreomsorgen och arbetar med människor med förvärvad hjärnskada.

Nyfiken på att bli vårdhundteam? Ha koll på det här!

  • Du utbildar dig till vårdhundförare samtidigt som du certifierar hunden. Ni tränar tillsammans.
  • Det kan vara bra att börja som besökshund, med en lite enklare utbildning och uppgifter.
  • Lynn och Primus utbildade sig under 1 år, då de gick på kurs 3 dagar/månad. Utbildningen innefattar övningar, kurslitteratur, kunskap om hur hunden fungerar, dess psyke och kroppsspråk.
  • Din hund ska vara äldre än 1 år när utbildningen påbörjas.

Läs mer på Terapihundskolans hemsida.