Vilken verksamhet passar dig?

Här kan du läsa om olika verksamheter i äldreomsorg, funktionsstöd och socialpsykiatri och hur det skiljer sig åt att jobba i dem. Utforska de olika verksamheterna här nedan och se vilken som kan passa just dig!

Verksamheter inom äldreomsorg

När man blir äldre kan man ibland behöva extra hjälp och/eller omsorg i vardagen. Äldreomsorg är precis det – ett stöd som finns till för att göra livet enklare. Det finns olika tjänster och boenden som erbjuder denna hjälp. 

Hemtjänst – omväxlande arbete i rörelse

Vill du ha stor variation och rörelse i ditt arbete? Då kan hemtjänst vara perfekt för dig. Ingen dag är den andra lik när du rör dig mellan olika personers hem. Inom hemtjänsten jobbar du oftast självständigt med arbetsuppgiften att skapa en bra dag för dem du möter, både genom omvårdnad och enklare hushållssysslor. 

Hemsjukvård – självständigt jobb med medicinskt fokus

Hemsjukvården samverkar nära med hemtjänsten och ansvarar för de hälso- och sjukvårdsinsatser som ska göras i personers egna bostäder. I verksamhetsuppdrag ingår ofta att jobba med personer i olika åldrar som behöver vård hemma. Uppdraget är omväxlande, du jobbar självständigt samtidigt som du har nära samarbete med alla som är en del av vardagen för de personer ni hjälper. 

Äldreboende – långsiktigt teamarbete i de äldres vardag

Vill du vara i en verksamhet med stark sammanhållning och där man delar vardagen? Då skulle du trivas på ett äldreboende. Där får du möjlighet att under lång tid skapa relationer till de boende. På ett äldreboende jobbar du i team med andra professioner och kommer alltid ha kollegor att rådfråga. Tillsammans ger ni de boende service, omvårdnad och medicinska insatser och ni har i uppgift att skapa meningsfulla dagar för dem som bor där. På ett äldreboende möter du och tar del av alla aspekter av livet. 

Korttidsboende – arbete inriktat på förändring

Är du bra på att motivera andra? Då skulle du kunna göra underverk på ett korttidsboende. På ett korttidsboende bor den som tillfälligt behöver mer stöd, till exempel efter en sjukhusvistelse. Då ingår i ditt jobba att coacha och peppa personen att med hjälp av rehab förbereda sig för att klara av livet hemma igen. Korttidsboende kan också vara en tillfällig lösning för den som väntar på en plats på ett äldreboende. Då är din förmåga att stötta precis lika viktig, både för den som väntar och de anhöriga. 

Dagverksamhet – kreativt jobb med möjlighet att påverka

Brinner du för att jobba med äldre men har svårt att jobba helger och kvällar? Då kan ett jobb på en dagverksamhet passa utmärkt. Där får du träffa dem som på grund av ålder eller sjukdom behöver hjälp med att få en meningsfull sysselsättning, en eller flera dagar i veckan. På dagverksamheten finns stort utrymme för kreativitet och du och deltagarna har goda möjligheter att tillsammans påverka vad verksamheten ska innehålla. 

Träffpunkter – socialt arbete med fokus på umgänge

Vill du jobba mer med aktivitet än med omvårdnad? Då är det på en träffpunkt du ska vara. Hit kommer seniorer på eget initiativ för att delta i aktiviteter och umgås. Det behövs inget beslut från kommunen för att komma. Träffpunkterna är öppna verksamheter dit alla seniorer är välkomna. Även här finns stor chans att tillsammans med dem som kommer utforma innehållet i verksamheten på ett kreativt sätt.

Verksamheter inom funktionsstöd

Funktionsstöd är för personer med en funktionsnedsättning för att de ska kunna leva sitt liv som andra och vara delaktiga i samhället. 

Boendestöd - jobb med variation och rörelse

Trivs du med variation och rörelse i ditt arbete? Tycker du om att stötta, motivera och är du en doer? Då kan boendestöd var din grej. Boendestöd är ett stöd till personer som behöver hjälp att klara sin vardag både hemma och ute i samhället, många gånger på grund av att de har en funktionsnedsättning. Du hjälper ofta till att planera och genomföra vardagssysslor som att städa, tvätta, handla och laga mat. Stödet kan också vara att finnas där så att den person du hjälper kan umgås med kompisar och anhöriga eller skaffa nya vänner.

Daglig verksamhet - kreativt jobb med fokus på sociala aktiviteter

Är du en kreativ glädjespridare som vill ha uppdraget att stötta och se till att andra har det bra och utvecklas på sina villkor? Då kan en daglig verksamhet vara rätt plats för dig. En daglig verksamhet är en plats där vuxna med funktionsnedsättning kan träna på att arbeta, träffa nya vänner och prova på olika aktiviteter. Tanken är att skapa bra dagar för alla deltagare och ge dem möjlighet att förbereda sig på arbete, bli mer självständiga och delaktiga i samhället.

Grupp och serviceboende - arbete med stark sammanhållning och relationer

Vill du vara i en verksamhet med stark sammanhållning där du får dela vardagen med andra? Då skulle du nog trivas på ett grupp- eller serviceboende. Där bor man om man har svårt att klara av sin vardag i ett eget boende. Ett gruppboende är för personer som behöver mycket hjälp och stöd i sin vardag och ett serviceboende är för personer som behöver lite mindre stöd i sin vardag. På boendet får du möjlighet att skapa många relationer. Du jobbar i team med andra professioner och kommer alltid ha kollegor att rådfråga. 

Ledsagarservice - socialt och varierande arbete

Har du en positiv inställning och är du dessutom pålitlig, empatisk och flexibel? Då kan jobbet som ledsagare för en person med funktionsnedsättning vara perfekt för dig. Att jobba som ledsagare handlar om att skapa en trygg och stöttande följeslagarroll. Uppgifterna varierar beroende på individens behov, men kan inkludera sällskap och socialt stöd, att hitta och ta sig till olika ställen, att förflytta sig och att finnas där under själva aktiviteten. Det är viktigt att du lär känna den person du ledsagar, då bygger du en stark relation och skapar en förståelse för personens behov och önskemål. 

Personlig assistans - jobb med flexibilitet och variation

Brinner du för att skapa bra dagar för andra? Då kan rollen som personlig assistent passa utmärkt för dig. Personer som har en funktionsnedsättning och som behöver hjälp med grundläggande behov kan ha stöd av en personlig assistent för att kunna leva så självständigt som möjligt på det sätt man själv vill. Som personlig assistent får du göra något verkligt meningsfullt, ofta med väldigt varierande arbetsuppgifter. Det kan gälla mat, hygien och att sköta hemmet, men det handlar ofta också om att hjälpa personen du jobbar för att vara förälder, ägna sig åt fritidsintressen och att sköta sitt arbete.

Verksamheter inom socialpsykiatri

Nästan alla stöter på psykisk ohälsa eller psykisk funktionsnedsättning någon gång i livet. Det är ett stort område med många olika symtom och diagnoser och som kan påverka vardagen på väldigt många olika sätt. 

Boende med stöd - långsiktigt arbete där du skapar relationer

Är du en empatisk och flexibel person som vill ha ett varierande och meningsfullt jobb? Då ska du söka till boende med stöd. Det finns ett flertal olika typer av boenden som riktar sig till personer som på grund av psykisk funktionsnedsättning eller psykisk ohälsa behöver stöd att klara av sin vardag. Några exempel är gruppbostad, psykiatriboende, stödboende eller stödboende med jour. Sammantaget för dessa är att man bor i ett boende där det finns personal tillgänglig för att hjälpa till. Här jobbar du i team och kommer alltid att ha kollegor att rådfråga och utvecklas tillsammans med.

Boendestöd - lösningsorienterat arbete

Vill du ha variation, rörelse och utvecklas mycket på jobbet? Då ska du söka dig till boendestöd inom socialpsykiatrin. Det är en form av stöd till personer som behöver hjälp att klara sin vardag både hemma och ute i samhället, många gånger på grund av att de har en psykisk funktionsnedsättning eller lider av psykisk ohälsa. Ditt uppdrag handlar ofta om att hjälpa till med att planera och genomföra vardagssysslor men också om att finnas där så att den person du hjälper kan umgås med kompisar och anhöriga eller skaffa nya vänner. Jobbet är perfekt för dig som bryr dig om dina medmänniskor och gillar att lösa problem. 

Daglig sysselsättning - socialt arbete med fokus på aktiviteter

Gillar du att vara kreativ, sprida glädje, stödja och hjälpa andra? Då kan daglig sysselsättning vara din grej. Här kan vuxna med funktionsnedsättning och/eller psykisk ohälsa arbetsträna, träffa nya vänner och prova på olika aktiviteter. Tanken är att skapa bra dagar för alla deltagare och ge dem möjlighet att förbereda sig på arbete och få förutsättningar och stöd i att bli mer självständiga och delaktiga i samhället.

Social gemenskap - socialt och omväxlade jobb

Är du bra på att engagera, coacha och stötta andra? Då kan ett jobb på någon av alla de mötesplatser, träffpunkter och fritidsverksamheter som finns för personer med psykisk ohälsa och funktionsnedsättning vara något för dig. Det är platser där man kan träffa nya människor, snacka och göra roliga saker. Ofta gör man olika aktiviteter, allt från att träna till att vara i naturen till kultur, så att det blir roligt och varierat för alla. Ofta får man som deltagare också vara med och planera vilka aktiviteter som man ska göra framöver. Det kan bidra till att man känner sig mer delaktig i samhället och mår bättre genom att vara en del av gemenskapen.

Läs mer