Jocelyne visste tidigt att hon ville nå en position där hon kunde vara med och påverka. Med en dröm om att leda byggde hon på sina erfarenheter och när hon erbjöds en chefsroll som biträdande chef inom äldreomsorgen tog hon chansen direkt. Här berättar hon både om sina erfarenheter att kliva in i chefsrollen som ung kvinna och hon ger också sina tips till andra som funderar på att ta steget mot en chefsroll.
Jocelyne Hachem Johansson 34 år har alltid velat arbeta med människor och för människor och direkt efter sin gymnasieexamen valde hon att utbilda sig till behandlingspedagog. Första jobbet blev på rättspsykiatriska regionskliniken i Växjö och därefter valde hon att flytta till Stockholm där hon arbetade inom missbruksvården och socialpsykiatrin innan hon tog steget in i äldreomsorgen.
– Första chefsjobbet inom äldreomsorgen var genom en tidigare chef som hade fått ny tjänst på en verksamhet och det fanns ett behov av en biträdande chef. Min dåvarande chef hade sett egenskaper hos mig och tyckte att jobbet skulle passa mig. Jag har aldrig ångrat mitt beslut att gå in i äldreomsorgen som 25-åring.
”Det fanns både medarbetare och boende som var lite skeptiska att jag verkligen kunde klara jobbet som en så liten flicka.”
– Det blev lite att bevisa att jag kunde, samtidigt när jag var ny var det meningen att jag skulle lära mig rollen och jag hade stöttning av min chef redan från början. Det fanns både medarbetare och boende som var lite skeptiska att jag verkligen kunde klara jobbet som en så ”liten flicka”.
– Självklart spelar erfarenhet roll, men jag tycker det är synd att det fokuseras mycket på ålder. Ska du vara en bra chef är det en stor fördel att också ha ledaregenskaper. Den egenskapen kan du ha som 20-åring och 60-åring.
– Såklart var jag lite rädd, det var ett helt nytt ansvar men samtidigt måste man våga satsa för att växa. Jag kände vågar jag inte nu kanske jag aldrig kommer våga och jag visste att verkligen hade engagemanget att satsa allt för att bli en bra biträdande chef.
– Jag blev trygg i rollen väldigt fort, mycket tack vare min chef som coachade mig på ett bra sätt. Det är bra att höra att det är ok att inte vara perfekt och allt inte blir perfekt dag ett som chef. Den tryggheten att hela tiden ha någon att bolla sina beslut med gav också bekräftelse på att jag gjorde rätt saker.
Sedan det första chefsjobbet inom äldreomsorgen som 25-åring har hon fortsatt sin karriär inom sektorn och idag som 34-åring har hon nyligen tagit över som enhetschef för Lavendelgården inom Väsby Stöd och Omsorg innan arbetade hon på Brobacken. Att boendet arbetar med ett salutogent förhållningsätt var en av anledningarna att Jocelyne sökte sig till sin nuvarande arbetsgivare.
– Det salutogena förhållningssättet handlar om att utgå från det som fungerar hos varje individ och se till vad som får oss att må bra oavsett utgångsläge. Helt enkelt att man ser till det friska. För mig är det viktigt att vi sätter personerna vi hjälper i första rummet, det är därför vi finns där. Vår uppgift är att göra livet bra för dem som behöver stöd.
”Jag känner mig trygg i ledarrollen.”
– Ja, och för mig har det inte varit några större problem. Rollen som enhetschef är i grunden den samma oavsett arbetsplats. Jag tror det beror på att jag känner mig trygg i ledarrollen.
– Det är otroligt viktigt att som ledare få en tydlig bild och en känsla av verksamheten och medarbetarna innan man påbörjar ett förändringsarbete. Att skapa relation som på sikt bygger på tillit och förståelse för allas roll och delaktighet i verksamheten grundar sig många gånger i ett systematiskt arbetsmiljöarbete som innefattar tålamod. Alla kan vara chef men det är svårt att vara en transparent ledare med ödmjukt hjärta.
– En stor och viktig del ligger på oss chefer. Vi måste löpande göra ett noggrant förarbete och analys kring arbetsmiljön. Vad har vi för verksamhet? Hur ser personalgruppen ut här? Vad ska vi åtgärda och hur vi följer upp? Hur bygger vi upp en tillit både för dem som bor på ett boende och för alla medarbetare?
”Att skapa en begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet hos medarbetaren är nyckeln till att få till en arbetsmiljö och få en framåtrörelse i verksamheten.”
– Vi behöver också hela tiden tydliggöra kärnverksamheten och de uppdrag vi har åtagit oss. Att skapa en begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet hos medarbetaren är nyckeln till att få till en bra arbetsmiljö och få en framåtrörelse i verksamheten. Förstår alla vad, hur och för vem vi gör det vi gör på jobbet så kommer det generera positiva effekter. Respekterar vi och förstår alla professioners roller kommer även kvaliteten på det vi gör tillsammans bli bättre och effektivare.
– När man är ung så kommer man ofta in med mycket energi och tänker nu ska jag rädda situationen. Det ska gå fort och jag vill lösa alla problem i världen. Engagemanget är viktigt för att lyckas men det är lätt att man försöker gå på alla bollar som ny chef. Tålamod och förmåga att prioritera är viktiga delar för att lyckas och att orka.
–Som ledare inom äldreomsorgen så är det en styrka att vara innovativ för att vi ska hitta bra sätt att kunna utföra uppdraget även i framtiden.
– Det är alltid bra att ha ett brett nätverk och ta inspiration av andra organisationer och hur de löst utmaningar. Det är dumt att uppfinna hjulet gång på gång och delar vi med oss kring våra erfarenheter behöver inte andra göra samma misstag.
Inspireras även och ta hjälp av dina medarbetare! Ofta behövs olika perspektiv för att hitta bra lösningar.
”Mål och drömmar är till för att förverkligas, du kan bli EXAKT det du vill bli.”
Berätta om dina ambitioner för din chef och se om det finns möjligheter där du jobbar idag. Första steget kan vara att som undersköterska få utökat ansvar inom din profession. Vidareutbildning kan vara ytterligare en väg. Det finns även arbetsgivare som har chefsroller för undersköterskor.
– Mål och drömmar är till för att förverkligas, du kan bli EXAKT det du vill bli.
För mer information om vägen till chef och möjligheten att vara med och forma framtiden äldreomsorg läs Go Cares guide om just detta.
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev så får du tips, eventinbjudningar, och erbjudanden! Missa inte det.