Annonsera

Öka chanserna att få jobbet

Imponera på intervjun

Engagemanget och mötet är grejen

Personerna du möter i jobbet har erfarenheter från ett långt liv. Att åldras och behöva hjälp med saker som tidigare varit självklara och enkla är motigt för de allra flesta. Ditt jobb är att se personen och hjälpa hen att behålla sin självkänsla. Ditt bemötande gör hela skillnaden.

Fokus på person inte på uppgift

I jobbet ingår att utföra uppgifter som till exempel att hjälpa till att handla, servera mat och att komma i kläderna på morgonen. Fokus när du gör dessa uppgifter ska vara på hur personen vill ha det. Det är skillnad på att bara göra uppgifter och att vara ett stöd för att en person.

Så lyckas du

Du lyckas genom att få information från dina kollegor inför ditt arbetspass, visa respekt för att du är ny för dem du hjälper, lyssna på hur de vill ha det, förstå om det är delar de vill göra själva, förklara vad du gör och varför.

Alla är olika och det gör jobbet varierande och spännande.

Lyft fram att du förstår att jobbet är mer än bara uppgifter, utan faktiskt ett möte med individer. Försök med egna ord få fram det du tror kommer vara spännande och utmanade. Då blir det lättare för den som intervjuar dig att se din talang. Äldreomsorgen är ett utmanande jobb så verklig entusiasm och omtänksamhet är en förutsättning för att göra ett bra jobb.

Det är en mäktig kompetens att få andra att må bra. Här får du chans att utveckla den!

Vikten av regler och rutiner

Äldreomsorg är på riktigt. Det är ett stort ansvar att hjälpa andra. Insatserna styrs av Socialtjänstlagen.

Regler och rutiner finns för att underlätta. De säkerställer helt enkelt att hjälpen äldre har rätt till ges på ett bra sätt. Visa att det är en självklarhet för dig att sätta dig in i och följa dessa.

Oändliga möjligheter

Branschen växer med 50% nu bara på 10 år. Snabb utveckling sker inom de flesta områden i äldreomsorgen; digitalisering, hälsa, mat, omvårdnadsmetoder, teknik och mycket mer.

Berätta att du ser möjligheter i den här sektorn och vill gärna testa på för att se hur du skulle kunna bidra.