Plugga till undersköterska

Undersköterska kan du bli genom att välja vård- och omsorg på gymnasiet. Har du gått en annan gymnasieutbildning eller saknar gymnasiekompetens så finns möjligheter att läsa in utbildningen senare via vuxenutbildning. Det är även många arbetsgivare inom äldreomsorgen som erbjuder möjligheter att plugga via jobbet och få betalt.

Att plugga till undersköterska i vuxen ålder tar 1–2 år beroende på utbildare och studietakt. På utbildningen kommer du läsa både teoretiska och praktiska ämnen, till exempel geriatrik, medicin och vård- och omsorgsarbete. Du kommer också göra praktik på en verksamhet för att lära dig mer och testa på ditt yrke på riktigt.

Du kan välja att läsa utbildningen på plats eller på distans. Vissa skolor erbjuder också lärlingsutbildningar där den största delen av utbildningen sker ute på en verksamhet med en handledare som stöd.

För att komma in på utbildningen behöver ha godkända betyg från grundskolan och kunskaper som motsvarar SVA1, svenska som andraspråk på gymnasienivå. Du behöver också ha datorvana, speciellt om du ska läsa utbildningen på distans.

Om du redan har en gymnasieexamen inom ett annat område kan du bli nedprioriterad i antagningsprocessen till förmån för personer utan examen. Olika kommuner har olika antagningskrav så kolla med en studievägledare om du är osäker.

Om du saknar högskolebehörighet när du påbörjar en undersköterskeutbildning så är ett tips att läsa kurser så att du får det. Då öppnar du möjligheterna för ytterligare studier framåt till exempelvis sjuksköterska om du en dag blir sugen på det.

Framtidsutsikter på arbetsmarknaden

Om du väljer att plugga till undersköterska kommer du vara poppis på arbetsmarknaden efter examen.

Både äldreomsorgs- och funktionsstödsbranschen växer och behovet av utbildade undersköterskor är stort. Från första juli 2023 blev undersköterska en skyddad yrkestitel som ökar efterfrågan ytterligare på de personer som har den. Givetvis har du glädje av utbildningen även om du vill jobba någon annanstans framöver. Undersköterskor är också efterfrågade inom alla delar av vården som t.ex. sjukhus och vårdcentraler.

Länktips!

Spana in Vård- och omsorgscolleges Sverigekarta med studieorter och utbildningar

Sök fram en passande utbildning på allastudier.se eller komvuxutbildningar.se

Mer info om kurser och mål för utbildningen finns på skolverket.se

Läs mer