Chef, sjuksköterska och teolog med lång erfarenhet av själavård. Lakis Vravossinos berättar om magin han upplever i arbetet med äldreomsorg – och ger sina bästa råd för att leda och stötta medarbetare i den palliativa fasen.
”Att möta blicken hos den äldre, se att det finns ett långt liv hos den här personen. Det är helt oslagbart.”
Lakis är svår att beskriva med ett ord. Han är utbildad undersköterska och sedan 2000 leg.sjuksköterska, har en pågående masterexamen i teologi och är utbildad i ledarskap. Han har arbetat som chef i över ett decennium och är samtidigt erfaren inom på själavård. Efter en lång tid inom landstinget saknade han att få se hela människan och blev åter nyfiken på att arbeta inom äldreomsorgen.
– Det var mycket fokus på diagnosen och sjukdomen, i landstinget. Jag började känna att det inte passade mig att bara se det, jag ville se hela människan.
Idag är Lakis biträdande verksamhetschef och sjuksköterska på Norlandia Skäpplandsgården.
Han älskar det han gör.
– Många säger att barnen är vår framtid. Jag vill säga att de äldre är vår framtid. De besitter historien som nuet möter. Att möta blicken hos den äldre, se att det finns ett långt liv hos den här personen. Det är helt oslagbart.
En viktig del av hans arbete handlar om den palliativa fasen, vård i livets slutskede.
”Jag har samtal med alla mina medarbetare då vi pratar om den palliativa vården. Äldreomsorgen är ju en slags sista resa. Det är alltid aktuellt.”
– Jag har samtal med alla mina medarbetare då vi pratar om den palliativa vården. Äldreomsorgen är ju en slags sista resa. Det är alltid aktuellt. Det är viktigt att kunna möta medarbetarnas egen oro eller rädsla och att prata om det, även för att de ska kunna möta familjen och de anhöriga på ett professionellt sätt.
– För de som aldrig varit med om det tidigare, då möter vi den äldre personen och familjen tillsammans.
Varför är det viktigt att arbeta aktivt med personalen och den palliativa fasen?
– Medarbetaren måste kunna känna en trygghet i döden, både för sin egen skull men även för att kunna ge den äldre och de anhöriga ett värdigt slut. Det är en del av vårt arbete.
”Att få vara med och göra avslutet värdigt, till en vacker och minnesvärd stund, är en enormt fin ritual. ”
– Jag vill förmedla tanken och känslan av att ett avslut inte bara är ett trauma. Det finns något vackert i att en person har fått göra sin resa. Att få vara med och göra avslutet värdigt, till en vacker och minnesvärd stund, är en enormt fin ritual.
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev så får du tips, eventinbjudningar, och erbjudanden! Missa inte det.