Mitt under ett grupparbete på socionomutbildningen fick vi chansen att prata med Isabel Vizconde Rojas om hennes erfarenheter som boendestödjare och hennes väg mot ett yrkesliv som socionom. Isabel, som idag studerar vid universitetet har en bakgrund som boendestödjare och vårdbiträde inom både äldreomsorg och LSS (stöd till funktionshindrade). Här berättar hon om sitt arbete, varför hon brinner för omsorg och hur erfarenheterna från jobbet har påverkat hennes utbildningsval.
– Det var egentligen en slump att jag hamnade inom omsorgen, berättar Isabel. Under pandemin återvände hon till Sverige efter ett volontärarbete i Thailand. Hon behövde ett extrajobb och ville söka ett jobb där hon verkligen behövdes. Hennes syster, som redan arbetade på ett LSS-boende, hjälpte henne att få in en fot.
– Det gick snabbt. Redan dagen efter började jag jobba. Det var väldigt annorlunda från mina tidigare jobb inom sälj och kontor, men jag trivdes fantastiskt bra från första veckan, säger hon med ett leende.
Trots en viss nervositet i början blev hon snabbt bekväm i rollen tack vare ett bra stöd från sin chef och sina nya kollegor.
– Det var så mysigt och det var verkligen en familjär känsla på boendet, både mellan kollegor och omsorgstagarna.
– Arbetet på ett LSS-boende är lika varierande som det är givande. Det kan handla om allt från socialt stöd, som att ta en promenad eller följa med på aktiviteter, till omvårdnad och medicinering.
Hon stannar upp och funderar.
– Men det handlar ju inte bara om praktiska saker. Det är lika viktigt att skapa relationer, att förstå vad just den här personen behöver. Det är en slags vardaglig kontakt som betyder så mycket, både för dem och för mig. Att kunna göra någons dag bättre är det mest fantastiska med jobbet. Ena stunden är du en coach som peppar, och nästa är du bara en trygg närvaro som sitter bredvid och lyssnar.
En av hennes favorituppgifter har varit att hjälpa en omsorgstagare som älskar att dansa.
– Vi har gjort allt från att gå ut och dansa till att åka med Ålandsbåten. Det är otroligt givande att se någon bli glad och känna sig sedd och att det är jag som får ge detta till någon annan.
– Min erfarenhet säger att det är kommunikation, hjärta och ett tydligt mål. På LSS-boenden är samarbete centralt. Varje dag börjar med rapportering mellan skiften, vilket ger en möjlighet att dela erfarenheter och säkerställa att omsorgstagarna får den bästa möjliga omsorgen.
– Jobbet som boendestödjare är en av de mest givande saker du kan göra. Ingen dag är den andra lik och du får chansen att verkligen göra skillnad i människors liv.
Hon lyfter också fram det positiva arbetsklimatet.
– Du får kollegor som blir vänner för livet och arbetar i en miljö där glädje och gemenskap står i fokus. Det är så varierade och du får verkligen ha roligt på jobbet.
”Arbetet på ett LSS-boende är lika varierande som det är givande”
– Det krävs inte mycket erfarenhet eller specifika färdigheter från början. Det räcker att du har omsorg i hjärtat och är nyfiken på att lära dig, säger hon och fortsätter.
– Oavsett om du är utåtriktad eller introvert kan du hitta din roll. Det handlar om att bry sig och vilja bidra. Har man hjärtat och nyfikenheten på plats? Då är det bara att köra!
– Det var arbetet som boendestödjare som inspirerade mig att börja studera till socionom. Jag insåg hur mycket jag älskar att arbeta med människor och stötta dem i deras vardag. Socionomprogrammet kändes som ett naturligt nästa steg, säger hon.
Utbildningen, som är tre och ett halvt år, ger en bred kunskap inom sociologi, socialpsykologi och juridik. Isabel vill inrikta sig på social omsorg, en specialisering som knyter an till hennes erfarenheter och framtidsdrömmar.
– Om fem år ser jag mig själv som verksamhetschef på ett boende inom LSS. Min bakgrund från att ha arbetat som boendestödjare ser jag som en fördel då jag vet hur det ser ut i verkligheten. Kanske kan det även ge mig som chef en fördel och göra det lättare att bygga förtroende hos medarbetarna, avslutar Isabel.
Tack för din tid!
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev så får du tips, eventinbjudningar, och erbjudanden! Missa inte det.