”Jag ser alla möten som en chans att förstå och lära mig mer om mänskligt beteende.”

Bashir Amiri blev intresserad av att jobba i äldreomsorgen via en praktik. Han hade aldrig tidigare hört talas om yrket undersköterska. Efter att ha tagit reda på mer om vad rollen innebär valde han Vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet. Här berättar han vad som väckte hans intresse, sina erfarenheter av att jobba som vikarie under studietiden och hur hans framtidsplaner ser ut.

Hej, vem är du?

- Jag heter Bashir Amiri och är 27 år gammal. Jag bor lite norr om Stockholm och är ursprungligen från Afghanistan. Jag kom till Sverige sommaren 2010 som ensamkommande. Jag är en lugn, nyfiken person som alltid gör mitt bästa, oavsett vad jag tar mig för. Jag ser alla möten som en chans att förstå och lära mig mer om mänskligt beteende.

Hur kom du i kontakt med äldreomsorgen?

- Det var när jag läste upp mina betyg för att kunna söka till gymnasiet. Jag fick en praktikplats för att lära mig språket i Östersund. Det var väldigt ovant att vara med äldre personer. Jag hade ingen erfarenhet av det sen innan. Svenska språket var då också fortfarande nytt för mig så jag förstod nog bara en tredjedel av vad alla sa. Jag var bara där en vecka, men det väckte en nyfikenhet hos mig som gjorde att jag senare valde Vård- och omsorgsprogrammet.

Jag tyckte det var bra med en utbildning som gav yrkeskompetens och jobb direkt samtidigt som relevanta erfarenheter för vidare högskolestudier.

Du valde att gå Vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet, varför?

- När jag kom till Sverige visste jag inte ens att yrket undersköterska fanns. Jag visste dock att jag vill jobba nära människor, så när jag fick veta mer om utbildningen var det ett självklart val.

- Jag hade en tanke om att bli sjuksköterska längre fram. Jag tyckte det var bra med en utbildning som både gav en yrkeskompetens direkt och relevanta erfarenheter för vidare högskolestudier. Jag har dock inte satsat vidare på att bli sjuksköterska än, men det är ju så med livet och man vet ju aldrig vad som händer framåt.

Jobbade du något i äldreomsorgen under studierna?

- Ja, jag praktiserade på ett äldreboende och trivdes direkt. Jag fick väldigt mycket beröm för hur jag arbetade och bemötte de boende och hur jag samarbetade med kollegorna. Min chef frågade om jag ville arbeta extra vid sidan av mina studier till undersköterska, och det gjorde jag. Det kom SMS hela tiden ”kan du jobba”. Det är så viktigt att hamna på en bra arbetsplats för att kunna utvecklas.

När jag tog studenten kom flera kollegor och några av de boende för att fira mig.

- Det var faktiskt lite roligt, när jag sedan tog studenten kom flera kollegor och några av de boende för att fira mig. Det kändes som ett kvitto på att jag berörde andra och betydde något för dem jag jobbade med och hjälpte. Det är en dag jag minns med värme, våren 2015.

Vad tror du har gjort att du trivs med att jobba som undersköterska i äldreomsorgen?

- Jag har nog alltid haft det i mig. Det ”vårdande” och en vilja att stötta och underlätta för människor omkring mig. Det ger mig så mycket glädje att få vara en del av andra människors liv och göra det fint för dem. I äldreomsorgen får du möta människor som du aldrig annars hade träffat. Du får möjlighet att göra deras liv bättre och tryggare. Det uppskattar jag.

Jag tycker om att verkligen försöka hitta rätt sätt att ge stöd. Jag gör alltid mitt bästa och jag har tålamodet att fortsätta i situationer när andra kollegor kanske vill ge upp.

- Något som också är roligt, är när det är svårt. Det kan vara situationer och utmanande beteenden hos dem vi hjälper. Jag vill verkligen försöka hitta rätt och ger mig inte. Jag gör alltid mitt bästa och jag har tålamodet att fortsätta i situationer när andra kollegor kanske vill ge upp. Min tro är att gör du ditt bästa och är flexibel når du tillslut fram.

Vad har du gjort sedan studenten?

- Efter studenten trodde jag väl att jag skulle söka en anställning som undersköterska men av en slump fick jag veta att Rodengymnasiet i Norrtälje skulle anställa resurspersoner för att stötta alla de nyanlända som kom till Sverige. Det var under det året som det kom så många samtidigt.

- Jag kontaktade själv rektorn, och fick jobbet. Jag kände att med min bakgrund som var så lik deras kunde jag göra skillnad och vara ett bra stöd. Jag fick tillsvidareanställning på skolan och har varit anställd sedan dess. Men jag har aldrig släppt äldreomsorgen, utan arbetat extra och det har blivit sex sommar som vikarie. Det var viktigt för mig att inte tappa kunskap och glömma bort.

- Sista åren nu i skolan har jag arbetat med elever med ASD (Autism Spectrum Disorder). ASD är ett samlingsnamn för olika neuropsykiatriska funktionsvariationer som innebär ett annat sätt att kommunicera och relatera socialt. Det var rektorn som frågade mig om jag var intresserad av tjänsten. De ville ha en lugn, kunnig person med mycket tålamod.

- Det har varit fantastiskt att få med sig erfarenheter från arbetet med unga. Jag har lärt mig saker hela tiden om att arbeta med människor. Men nu ska jag faktiskt snart påbörja min första tillsvidareanställning som undersköterska på ett äldreboende, det jag faktiskt är utbildad till!

Äldreboendet är helt nybyggt och det ska bli spännande att få vara med från början och få nya kollegor.

Grattis till nya jobbet hur känns det att gå från vikarie till anställd i äldreomsorgen?

- Det som känns roligt att få ta mer ansvar, vara den som är med och tar fram genomförandeplaner och att få chansen att vara kontaktman med allt vad det innebär. Boendet är helt nybyggt. Det ska bli spännande och att få vara med från början.

Vad vill du säga till andra som tvekar inför att sommarjobba i äldreomsorgen?

- Våga prova, särskilt om du har intresse för människor. Min fru gick nyligen intro och hon ångrar sig inte, hon ångrar bara att hon inte tagit steget tidigare. Hon trivs där hon ska sommarjobba. Det var också skönt att hon faktiskt gav mig rätt och jag fick chansen att säga ”vad var det jag sa”. Jag har verkligen försökt övertyga henne under lång tid. Jag har sagt att bilden av jobbet inte alltid är helt rätt i media.

Tack för att du delade med dig och lycka till på nya jobbet!