För liten personalstyrka och/eller brist på vikarier betyder ofta att ordinarie personal ombes jobba övertid, att semestrar behöver flyttas eller att personal får hyras in dyrt.
En övertidstimme betyder ofta utbetalning av övertidsersättning. Rekryteras en vikarie som kan täcka upp frånvaro säg en vecka i månaden (40 timmar) så har det direkts sparats cirka 10 000 kr mot om frånvaron hade behövts lösas med övertidsersättning (summan är framräknad utifrån en mix av både enkel och kvalificerad övertidsersättning). Rekrytering i sig kräver förstås resurser. Men kostar en vikarie mindre än 10 000 att rekrytera så är det en plusaffär.
Hur mycket betalar ni i övertidsersättning totalt varje år? Sätt det i relation till vad ni lägger på rekryteringskostnader.
Ser man även till sekundära effekter av övertid så som ökad belastning på ordinarie personal som riskerar att leda till personalomsättning och sjukskrivningar finns det ännu mer pengar att spara. Och förstås möjligheter att skapa en väldigt mycket bättre arbetsmiljö för dem som jobbar hos er.
För flera viktiga yrkeskategorier inom vård och omsorgen som sjuksköterskor, undersköterskor, socionomer och fysioterapeuter, är alternativet till egna anställda ofta dyr hyrpersonal. En sjuksköterska från ett bemanningsbolag erbjuds till exempel ofta löner upp till 600 kr i timmen. Hur mycket pengar lägger ni på hyrpersonal? När är en lyckad rekryteringsinsats en plusaffär här för er?
Personal behöver rekryteras i alla ekonomiska lägen. Framgångsrik rekrytering kräver oftast en utgift. Men utan insats blir hålet i budgeten snabbt större och verksamhetens kvalitet lidande, vilket drabbar både medarbetare och omsorgstagare.
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev så får du tips, eventinbjudningar, och erbjudanden! Missa inte det.