Anna-Maria, sommarvikarie och läkarstudent

”I äldreomsorgen vässar du din förmåga att kommunicera.”

Anna-Maria Sall hade tidigt siktet inställt på att bli läkare. Som 22-åring har hon redan läst sina tre första år på läkarprogrammet hemma i Göteborg. Sommaren 2021 testade hon på att jobba i äldreomsorgen. Hon hoppades att det skulle ge henne värdefulla insikter och en chans att arbeta vårdnära. Här delar hon med sig av hur det var och ger tips till andra som funderar på att testa äldreomsorgen."Jag såg äldreomsorgen som en möjlighet att få jobba nära patienter och träna på bemötande. Det är en viktig del inom alla vårdyrken och kanske den kunskapen som är svårast att läsa sig till."


Varför valde du ett sommarjobb i äldreomsorgen?

– Vi gör praktik som del av studierna på läkarprogrammet. Jag har under dessa upplevt att jag inte har fått tillbringa så mycket tid med patienter som jag skulle vilja. Jag har fått göra mycket som att analysera provsvar och andra administrativa delar som ingår i uppdraget som läkare, men lite av praktiktiden har gått till att möta patienter. Jag kände därför ett eget ansvar att bygga på den erfarenheten. Jag ville utveckla min kommunikativa sida och få en bättre helhetssyn på dem jag ska finnas till för som läkare. Bemötandet är en viktig del inom alla vårdyrken och det är kanske den kunskapen som är svårast att läsa sig till. Jag såg äldreomsorgen som en möjlighet att jobba nära patienter och se hur sjukdomar påverkar vardagen.


Hur gick du till väga när du sökte sommarjobb i äldreomsorgen?

– Jag ville inte bara ta det första bästa jobbet, utan jag ville läsa på och verkligen hitta en arbetsplats där jag skulle kunna få med mig de erfarenheter som jag var ute efter.


– Jag googlade och hittade en arbetsgivare nära mig som hade en bra och tydlig hemsida. Där fick jag väldigt bra information. Jag gillade att det fanns filmer som både gav inblick i hur det är att vara medarbetare där och hur det är att bo där som hyresgäst. Det var skönt att de tydligt visade vad jag kunde förvänta mig.


Vad var det du fastande för hos den arbetsgivaren du valde?

– Jag sökte jobb hos Tre Stiftelser i Göteborg eftersom jag blev nyfiken på att ta del av deras arbetssätt. De verkade ha ett stort fokus på att sätta det friska i centrum och ett helhetstänk kring hälsan med miljö, fysisk aktivitet och kommunikation. Jag ville verkligen komma dit och se hur det fungerade i praktiken.Bild: Tre Stiftelser


”Det är varje persons förväntningar, liv och behov som tillsammans med sjukdomen påverkar hur man som läkare ska handlägga en diagnos. De här delarna får man med sig när man jobbar i äldreomsorgen.”


Gjorde du något annat för att förbereda dig inför jobbet mer än att läsa på om arbetsgivaren?

– Jag läste intervjuer med andra som valt att arbeta inom äldreomsorgen. Jag deltog också i ett event som ni på Go Care anordnade och som min arbetsgivare tipsade om.


Vad kul att du deltog i vårt event för sommarvikarier, vad tyckte du?

– Jag tyckte det var särskilt inspirerande att få höra andra vikarier berätta om sina upplevelser och erfarenheter inom äldreomsorgen. Det gav mig en trygg känsla och en föraning om hur det skulle vara. Jag tycker jag blev riktigt stärkt inför min första dag.


Nu när du har avslutat ditt sommarjobb, känner du att det gav de erfarenheter som du hoppades på?

– Ja, verkligen och mer där till! Jag har inte bara fått träna på bemötande utan också på samarbete med teamet kring den äldre. Jag har fått en mycket mer nyanserad bild av äldre och upptäckte att jag besitter ett stort tålamod som verkligen är en styrka i äldreomsorgen.


”Du får unika insikter som du garanterat får nytta av oavsett framtida karriär men också i livet.”


Skulle du rekommendera andra läkarstudenter att jobba på äldreboende och i sådana fall varför?

– Jag skulle rekommendera både läkarstudenter och andra att göra det. Du får unika insikter som du garanterat får nytta av oavsett framtida karriär men också i livet. Bara att ta del av hur olika vi faktiskt åldras. Två personer som har samma biologiska ålder kan åldras på helt olika sätt.


– I skolan pratar vi en hel del om läkarens roll, de etiska aspekterna och det faktum att läkare inte arbetar med sjukdomar, utan med människor som har sjukdomar. I äldreomsorgen får du jobba nära människor. Du får möjlighet att fokusera på människan. Det är varje persons förväntningar, liv och behov som tillsammans med sjukdomen påverkar hur man som läkare ska handlägga en diagnos. De här delarna får man med sig när man jobbar i äldreomsorgen.


– Sedan är det väldigt roligt att få umgås och lära känna en helt annan generation som har haft ett helt annat liv och upplevt saker som du får ta del av. De som du hjälper är oerhört tacksamma och det känns bra i hela kroppen när du går hem från jobbet.


”De som du hjälper är oerhört tacksamma och det känns bra i hela kroppen när du går hem från jobbet.”


Är det något annat du vill skicka med till de som funderar på att söka sig till äldreomsorgen?

– När du arbetar med människor får du lära dig att anpassa dig. I äldreomsorgen får du vässa dina förmågor att kommunicera på olika sätt eftersom du möter så många olika personligheter och behov.


– När du jobbar med äldre skapar det också filosofiska frågor och tankar kring sitt eget liv. Det är frågor och känslor som jag tror är utvecklande och bra att ha med sig oavsett vad du ska göra i ditt yrkesliv.


Anna-Marias 4 tips för att få ut max som vikarie i äldreomsorgen


Välj rätt arbetsplats
Läs på om de arbetsplatser du tänker söka till. Vilka erfarenheter vill du ta med dig efter sommaren? Välj en arbetsplats som verkar kunna erbjuda saker som är viktiga för dig.


Ta initiativ till ditt lärande
Visa att du vill ta ansvar och att du är öppen för att lära dig mer. Oavsett vad du studerar till så ger äldreomsorgen stora möjligheter till lärande. Eftersom jag är läkarstudent bad jag om att få vara med vid läkarbesök när det passade.


Ställ frågor
Du förväntas inte kunna allt som ny, därför behöver du ta hjälp av dina erfarna kollegor. Du kommer då också snabbare in i jobbet när du bjuder till som vikarie.


Be om feedback
Om du inte känner att du får återkoppling på det du gör, ta ansvar och be om feedback. Jag uppskattade att erfarna kollegor gav mig feedback i det dagliga arbetet både på delar som jag gjorde bra och när det var saker som jag behövde tänka på framåt. Det är viktigt för att utvecklas och känna sig trygg i sin roll.
◾ Här kan du läsa mer om Tre Stiftelser som Anna-Maria valde som arbetsgivare.


◾ Vi på Go Care kom i kontakt med Anna-Maria när vi hörde av oss till personer som deltagit i det event för sommarvikarier som vi ordnande för att få deras feedback.

Vill du också se eventet inför din jobbstart? Du hittar det här.


◾ Här kan du läsa mer om att studera till läkare vid Göteborgs Universitet .