Pernilla Yngve, Gruppchef, Vardaga Vifolkagården i Mantorp

"Rollen är kul då jag både får arbeta i vårdarbetet tillsammans med min grupp och samtidigt ha ansvar."

Pernilla Yngve är en rutinerad undersköterska som sedan studenten 1990 har vigt sitt yrkesliv till äldreomsorgen. Hon arbetar på Vardagas verksamhet Vifolkagården i Mantorp och sedan 2009 haft rollen som gruppchef. Här berättar hon om vilka uppgifter hon har och hur hennes långa erfarenhet hjälper henne i sin chefsroll.


Vad söker du hos en bra arbetsgivare?

– Jag har testat på att arbeta hos många olika arbetsgivare under min karriär, både kommunalt drivna verksamheter och som nu inom privata. Där jag är nu har jag en fokuserad och tydlig arbetsgivare där det är korta beslutsvägar. Jag kan inte ha det bättre.


Kan du nämna några av gruppchefens arbetsuppgifter?

– Rollen är kul då jag både får arbeta i vårdarbetet tillsammans med min grupp och samtidigt ha det övergripande ansvaret för att vi ska levandegöra Vardagas kultur och värderingar. I vår roll håller vi lönesamtal, utvecklingssamtal och tar hand om schemaplanering. 


"Rollen är kul då jag både får arbeta i vårdarbetet tillsammans med min grupp och samtidigt ha ansvar."


Du har en lång karriär som undersköterska, underlättar det i din roll som gruppchef?

– Det tror jag absolut. Jag har lärt mig hantera många olika situationer och förändringar under mina år i äldreomsorgen, lärdomar som jag har stor nytta av i min roll som gruppchef. Min stora erfarenhet ger mig inte bara trygghet utan jag kan dela den med både mina chefskollegor och mitt gäng i gruppen.

Vad är det bästa med att vara gruppchef?

– Vi gruppchefer har ett väldigt bra och fungerade samarbete där vi synkar väldigt bra och lär oss av varandra. Det ger mycket när mina medarbetare och kollegor gör rätt saker och har kul tillsammans. Att få vara ”spindeln i nätet” som bidrar till att vi kommer framåt som ett lag gör mig stolt.