Paulina Vidal, Resultatenhetschef Järna hemtjänst, Södertälje kommun

"Vi jobbar bäst när vi mår bra, då kan jag fokusera på att vara en coachande chef. "

Paulina är uppvuxen i Södertälje och valde efter gymnasiet att utbilda sig till socionom. Hon har sedan sin examen 2014 arbetat inom flera fält inom sin profession och har både varit biståndsbedömare vid myndigheten äldre, arbetat mot våld och även testat på att vara handläggare för barn och ungdom.  När hon varit yrkesverksam ett par år kände Paulina att hon ville utvecklas i sin karriär och ta på sig mer ansvar.

Paulina Vidal, Resultatenhetschef Järna hemtjänst, Södertälje kommun


Hur gick det till när du fick rollen som enhetschef?

– I min kommun finns utbildningssatsningen Transformerande ledarskap som jag sökte. Det var en gedigen antagningsprocess, jag fick bland annat gå på en intervju och lämna referenser. När jag blev antagen blev jag väldigt glad! Utbildningen höll på under ett år och var anpassad så att jag kunde jobba heltid som handläggare samtidigt. När jag var klar hamnade jag ganska snart på min nuvarande tjänst. Det var naturligt för mig att välja chefskarriär inom äldreomsorg, både för att det är ett viktigt område och det jag hade med mig från tiden som biståndshandläggare. Min erfarenhet att vara på "utförarsidan" som biståndsbedömare kändes bra att ha med mig in i min nya roll och även den praktiska erfarenheten jag hade med mig sedan studietiden när jag arbetade extra inom hemtjänst.


Vad är viktigt för att du ska lyckas i din roll som enhetschef?

– Först och främst måste jag vara trygg i min roll och veta mina befogenheter för att jag på bästa sätt ska kunna vägleda mina medarbetare. Jag försöker vara lyhörd och bjuda in till dialog. Jag vill skapa engagemang i stället för att hålla monologer.  


Ge exempel på hur du praktiskt jobbar med nära ledarskap?

– När medarbetare kommer in för lunchrast så gillar jag att sätta mig ner tillsammans med dem. Det är ett bra sätt att checka av hur det är på jobbet men också för att lära känna varandra mer. Jag går även ut och jobbar tillsammans med mina medarbetare. När vi jobbar sida vid sida får jag uppleva hur arbetsvardagen ser ut. Nära ledarskap är nyckeln till att lyckas. Jag känner att vi chefer i Södertälje kommun har en bra ledning som gör att vi kan jobba rätt.


När känner du dig stolt på jobbet?

– Hela tiden. Sedan jag kom in som chef för tre år sedan har vi har blivit ett lag som jobbar mot samma mål.  Vi är nu en grupp med stark gemenskap och medarbetare som verkligen gör sitt bästa varje dag. Vår senaste medarbetarundersökning visade att 100 % av medarbetarna ser fram emot att gå till jobbet. Vi jobbar bäst när vi mår bra, då kan jag fokusera på att vara en coachande chef. 


Vi jobbar bäst när vi mår bra, då kan jag fokusera på att vara en coachande chef.


Har du tips till undersköterskor som är nyfikna på karriärvägen ledarskap?

– Visa framfötterna så kommer du att synas! Var aktiv och lyft frågan så att du kan få feedback på vilken väg som är bäst för dig. Jag kan starkt rekommendera Socionomprogrammet, det är en bra väg mot en karriär inom många områden.


Vad vill du skicka med andra chefer?

– Genom att smälta samman chefskap och ledarskap i en professionell roll blir det lättare att nå dit man vill. Det skapar både en fokuserad "gör-det-nu" känsla och en mjuk "vi-tar-hand-om-varandra" mentalitet bland medarbetarna. Tillbaka till chefsporträtten


Läs mer om utbildning till socionom


Läs mer om Södertälje kommun som arbetsgivare