Enhetschef i äldreomsorgen

Sju snabba frågor till enhetschef Markus

Markus Åström har jobbat inom vården hela sitt yrkesliv. Innan han blev enhetschef inom äldreomsorgen jobbade han bland annat 13 år inom ambulanssjukvården. Under sin tid vid ambulansen mötte han både bra och mindre bra äldreomsorg. En känsla av att “här finns en chans att vara med och påverka” växte.  Markus valde att gå en utbildning för chefer inom äldreomsorg. Sedan augusti 2022 är han enhetschef inom Ersta diakoni på det nyöppnade boendet Ersta Susannahemmet i Huddinge, ett jobb som motiverar honom varje dag. Vi på Go Care ställde sju snabba frågor till Markus om rollen som enhetschef.


Din bakgrund från ambulansen, har den varit till någon fördel?

– Jag skulle säga att min bakgrund från ambulansen hjälpt mig i yrket som chef. Den har gett mig en helhetsbild av vården. Sedan har jag besökt många boenden och sett både bra och dåliga saker. Jag tror även att min erfarenhet och min flexibilitet är bra i rollen som chef, att man kan prioritera om, och att man vågar göra det.

Vad är det som motiverar dig i din roll som enhetschef?

– Det som främst motiverar mig är att få till en bra stämning mellan boende och personal, att de boende ska känna sig trygga och att personalen ska gå till och från jobbet med ett leende.

"Personalen ska gå till och från jobbet med ett leende."

Vad krävs för att trivas i rollen?

– Man ska trivas med att ibland arbeta självständigt och vara trygg med att ta beslut som man måste stå för. 

Vilka egenskaper är viktiga i rollen som enhetschef? 

– En egenskap som jag tror är viktig i rollen som ledare är att man litar på sin personal, man ska lyfta fram dem och ge dem förtroende att med sin kunskap ta för sig och våga testa nya saker. Allt behöver inte godkännas av chefen. Ge omvårdnadspersonalen mer inflytande, då skapas en helt annan samsyn och yrkesstolthet.


"Ge omvårdnadspersonalen mer inflytande, då skapas en helt annan samsyn och yrkesstolthet."  

 

Hur är det att vara med och starta upp ett nytt boende?

– Det är väldigt spännande att vara med i uppstartsfasen av ett nytt boende. Första avdelningen öppnade i maj och den sista kommer att öppna i januari 2023. Här får jag möjlighet att vara delaktig och vara med och sätta ramarna för vad som är Ersta Susannahemmet. Det är ett roligt uppdrag samtidigt som det är väldigt mycket jobb, men det är verkligen värt det när vi får den positiva responsen från både boende och anhöriga. Det faktum att personalen trivs gör också att jag känner att vi jobbar helt rätt.


Vad vill du säga till undersköterskor som tvekar inför att ta på sig en ledarroll?

– Att man måste testa, har man inte testat kan man inte ”sitta i soffan och gnälla”. Det var en av anledningarna till att jag valde att gå vidare i mitt yrkesliv. Samtidigt är det viktigt att ha med sig att det kan bli tunga och jobbiga samtal i rollen.

 

Med den erfarenheter du har idag, vilka tips skulle du gett dig själv din första dag som chef? 

– Det är nog att förändring inte sker över en dag. 


👉🏼 Här kan du läsa mer om Markus arbetsgivare Ersta diakoni

👉🏼 Här hittar du alla lediga chefsjobb på sajten!