Asra Aman-Ali, Gruppchef, Vardaga Vifolkagården i Mantorp

"Den har varit fantastisk! Under mina 23 år i företaget har jag fått möjlighet att utveckla mig yrkesmässigt och har varit inom flera verksamheter."

Asra Aman-Ali var säker på sin sak redan som ung, hon ville satsade på vårdyrket genom att studera till undersköterska. Efter sin utbildning på vård- och omsorgsprogrammet började hon arbeta inom Vardaga som är en stor aktör inom äldreomsorg och har verksamheter runt om i hela Sverige. Idag är hon sedan många år gruppchef.  Här berättar Asra vad som driver henne och hur hon ser på sin roll som gruppchef. 



Hur har din väg inom Vardaga sett ut? 

– Den har varit fantastisk! Under mina 23 år i företaget har jag fått möjlighet att utveckla mig yrkesmässigt och har varit inom flera verksamheter. Jag får spännande uppdrag, exempelvis är det väldigt intressant att få vara delaktig vid uppstarter av nya verksamheter. Då har jag fått vara med för att implementera Vardagas koncept och värdegrund. En annan bra sak med att arbeta inom en stor organisation är möjligheten att kunna flytta utan att behöva byta arbetsgivare. När jag flyttade från Stockholm kunde jag få en tjänst i Mantorp på Vifolkagården. Jag känner verkligen att jag är på rätt plats!

 

"Den har varit fantastisk! Under mina 23 år i företaget har jag fått möjlighet att utveckla mig yrkesmässigt och har varit inom flera verksamheter."


Hur blir man gruppchef inom Vardaga?

– Det kommer ut tjänster att söka och det uppmuntras internt att söka om det finns personer som kan vara lämpliga att ta på sig mer ansvar. Det var så jag själv blev gruppchef. Det är en bra möjlighet för undersköterskor att göra karriär inom äldreomsorgen. Det är ett stort ansvar och det krävs att man är strukturerad och kan växla snabbt i sin roll då vi även är ute i det ordinarie vårdarbetet.


Vad är det viktigaste i ditt ledarskap?

– Det är viktigt att kommunicera och verkligen kunna förankra mål på ett sätt som skapar en meningsfullhet och glädje för jobbet för hela gruppen. Öppenhet och trygghet är viktigt för att gruppen ska utvecklas och må bra.


Har du mött utmaningar i din roll?

– Jag var lite obekväm precis i början när jag inte längre ”bara” var kollega utan klev in med ett nytt mandat. Jag hade då en trygghet i att min chef stöttade mig och jobbade med att förankra min roll för gruppen. Nu var det många år sedan och med erfarenheten har jag blivit mycket tryggare och det är ofta en positiv sak jag får tillbaka, att jag har ett lugn som stärker mina medarbetare. 


Tillbaka till chefsporträtten


Läs mer om Vardaga som arbetsgivare