Amanda Hunt och Maria Kolm arbetsterapeuterna som valde äldreomsorgen

"Det är stimulerade att få vara med i processer från start till mål som arbetsterapeut på ett äldreboende."

Amanda Hunt och Maria Kolm är arbetsterapeuter och kollegor som utmanas och växer varje dag inom Stora Sköndal. Båda två är relativt nya inom äldreomsorgen men inte inom sina professioner. Vad lockade dem att gå in i äldreomsorgen och vad gör att de idag vill inspirera andra arbetsterapeuter att upptäcka branschen?Maria och Amanda trivs och vill få fler arbetsterapeuter att utforska äldreomsorgen. Du får ett annat tempo och får följa de du ger stöd över tid.


Amanda och Maria valde efter ett decennium i yrket att gå in i äldreomsorgen. Amanda ville hitta ett arbete som skulle få hennes livspussel som småbarnsförälder och yrkesverksam att gå ihop. Maria som ägnat tio år inom avancerad sjukvård i hemmet kände att jobbet började ta lite mer än det gav och ville arbeta med en annan målgrupp än yngre.


Vad var det som lockade med att arbeta på ett äldreboende?

– Jag som arbetade med akuta fall på sjukhus, där personer varit med om trauman , jag ville ha ett annat tempo och fokus. Det är en variabel som vi båda hade med oss när vi kollade in jobb inom äldreomsorgen, säger Amanda.  


Tempot och en lust att få arbeta med en ny målgrupp i ett annat skede i livet lockade Maria.


– Ja, tempot var en del, att hinna med att se helheten. Jag lockades också av att få chansen att arbeta med äldre människor som har ett annat perspektiv på livet. Jag visste att jag inte ville arbeta på ett sjukhus då jag alltid tyckt om att komma hem till personers hem. Äldreboenden är en plats där alla har sina egna lägenheter. Att få vardagen att fungera hemma, och att få människor att känna sig trygga och må bra är det jag vill göra. 


 Hur gick ni till väga för att välja arbetsplats och arbetsgivare?

 – Jag hade hört bra saker kring hur Stora Sköndal arbetar och när jag läste deras jobbannons kändes det helt rätt att skicka in en ansökan, säger Amanda. 


Maria hade under ett halvår varit på jakt efter en arbetsgivare och arbetsplats. Hon var på många intervjuer men när hon kom till Stora Sköndal var sökandet över. Erbjudandet och den känslan hon fick på plats var precis det hon hade sökt efter.


– När jag läste på om Stora Sköndal och fick veta att de drivs i stiftelseform kändes det extra bra. När jag hade varit på intervju och blivit visad runt i  verksamheten blev jag helt såld.


"När jag hade varit på intervju och blivit visad runt i verksamheten blev jag helt såld."


Kan du berätta om när du fick din rundvisning? 

– Det kändes som ett hem, mysigt och tryggt. Bemötandet var helt magiskt och alla var så vänliga. Personalen var nyfikna på mig och ställde frågor. Det kändes så äkta, det var lätt att se mig själv trivas där. 


Amanda nickar och vill skriva under på hur viktigt det är att få känna sig välkommen och efterfrågad.


– Du vill känna att du finns, och betyder något på jobbet. Alla bidrar och det är skönt när du känner att du har förtroende från ditt rehabteam, omsorgspersonal, sjuksköterskor och chefer. 


"Alla bidrar och det är skönt när du känner att du har förtroende från ditt rehabteam, omsorgspersonal, sjuksköterskor och chefer."


Vad förvånade er mest med att arbeta på ett äldreboende?

– Jag hade en föreställning om att arbete inom äldreomsorgen inte skulle utmana mig i samma utsträckning som mitt tidigare jobb. Men mer fel kunde jag inte haft! Det har varit precis tvärtom. Jag utmanas varje dag som arbetsterapeut. Det bästa är att jag verkligen får praktisera all den kunskap som jag läste under min utbildning. Det är stimulerade att få vara med i processer från start till mål som arbetsterapeut på ett äldreboende. Jag lär mig nya saker varje dag och i ett tempo som gör att jag kan utföra mitt uppdrag på ett bra sätt.


Maria fyller i.


– Ja, det är verkligen en lyx att få vara med och påverka som vi gör inom Stora Sköndal. Vi har korta beslutsvägar som motiverar mig att fortsätta bidra ännu mer. Presenterar jag en idé går det fort till att den blir till verklighet. Aktivitetscoach Helena och Amanda planerar inför en kommande måltidsvecka för personalen.  I gruppen ingår även sjuksköterska, teamchef och kostombud som tillsammans jobbar för att lyfta allt som rör måltider och måltidsmiljö.


– En sak jag trodde innan jag började inom äldreomsorgen var att fler skulle vara svårt sjuka. Såklart det finns sjuka människor, men den livsglädjen som finns är så kul att få jobba med. Det är väldigt många som vill ut på äventyr som bor här. Det känns bra att vi är delaktiga i att ta fram  hjälpmedel för alla de äventyr som våra boende vill ut på. Vi kan överbygga de flesta fysiska hinder med rätt grejer för rätt person! Jobbet är mycket mer kreativt än jag trodde. Jag är glad att få arbeta inom en organisation där vår expertkunskap är efterfrågad och där vi har alla professioner väldigt nära oss, säger Maria.


"Det känns bra att vi är delaktiga i att ta fram hjälpmedel för alla de äventyr som våra boende vill ut på. Vi kan överbygga de flesta fysiska hinder med rätt grejer för rätt person! "


Vad är det bästa med att jobba som arbetsterapeut inom Stora Sköndal?

– Precis som Maria säger är det ett väldigt kreativt att arbeta här. Om jag ser att ”Olle” skulle må bra av att vara med på en särskild aktivitet kan jag enkelt vända mig till vår aktivitetscoach Helena för att bolla med henne hur vi kan motivera ”Olle” att vara med.  


Maria vill också lyfta värdet av att vara på plats och ha ett gemensamt kontor tillsammans med hela rehab-teamet.


– Kollegor är så viktiga, för att kunna ta en kopp kaffe tillsammans, men också för att alltid ha någon att utbyta tankar med. Det bästa med att vara på plats är att vi får lära känna alla bättre. Vi har koll på vad som händer och kan hänga med på aktiviteter när vi har tid. Vi är nära våra boendes vardag och när jag till exempel förskrivit en ny rullstol till ”Agda” är det fint att med egna ögon se hur vardagen fungerar bättre, inte bara vid återbesök utan när vi är ute och rör oss i verksamheten. När vi är på plats kan vi följa alla lite närmare i realtid då vi på väg mellan boenden, och kan stanna till och prata med omsorgskollegor och boende.


Amanda och Marias fyra råd när du söker arbetsgivare inom äldreomsorgen

1. Olika arbetsgivare inom äldreomsorgen: Tänk på att det finns många arbetsgivare inom äldreomsorgen som satsar på olika saker. Vad är viktigt för dig? Se vilken arbetsgivare som matchar dina krav och önskemål. Du kan titta på hur de arbetar med aktiviteter, har de till exempel en aktivitetscoach som har fullt fokus på att skapa en värdefull vardag för alla som bor där? Har boendet någon särskild inriktning? Det kan vara demensvård, korttidsvård eller ett livsstilsboende som ”sport och spa”. Kommer du vara på en plats eller kommer du åka mellan olika verksamheter?


2. Ställ ALLA dina frågor: När du är på intervju är det bra om du är påläst kring vad de erbjöd i annonsen och ställer frågor kring hur uppdraget kommer att se ut i praktiken. Hur många patienter kommer du ansvara för? Vad kommer att förväntas av dig? 


3. Kollegor och rehabteam: Hur kommer ditt samarbete se ut med de olika professionerna?  Är du ensam arbetsterapeut kanske du har tillgång till ett nätverk som gör att du får utbyte av andra i din roll. Kommer du ha en fysioterapeutkollega i ditt team? Hur ser kompetensen ut bland omvårdnadspersonalen, och hur är personalomsättningen? Trivs medarbetare är det en bra grund för goda relationer och bra samarbete.


4. Be om en rundtur: Det är ett bra sätt att känna in stämningen på avdelningen och träffa dina framtida kollegor. 💡 Läs mer om Stora Sköndal som arbetsgivare


👉🏼 Kika in alla lediga jobb för arbetsterapeuter 


📚 Mer om att studera till arbetsterapeut