Hitta din plats i äldreomsorgen
Hitta din plats i äldreomsorgen
Är du påhittig, social och serviceminded eller är logistik och planering mer din grej? Inom äldreomsorgen finns många olika roller och nästan lika många verksamhetstyper. Utgå från dig själv, dina intressen och dina styrkor för att hitta den roll och den verksamhet som passar dig.
Vilken roll passar dig?
Din uppgift
Som vårdbiträde i äldreomsorgen fungerar du som coach och assistent till personer som behöver hjälp i sin vardag. Med ditt stöd får de en trygg och bra tillvaro. Arbetsuppgifterna är varierande, du hjälper till med vardagssysslor och praktiskt omsorgsarbete. Du anpassar hur du jobbar utifrån hur olika individer önskar sin hjälp. Din uppgift är också att uppmuntra dem du hjälper att göra saker själva för att fortsätta ha ett så självständigt liv som möjligt. Du bygger starka relationer i jobbet.
Passar dig som…
…tycker om att stötta, motivera och är en doer. Du är en person som bryr dig om dina medmänniskor och är serviceminded.
Göra karriär
Vårdbiträde är en vanlig första roll i äldreomsorgen, du får chans att se hur branschen fungerar och se alla möjliga olika utvecklingssteg. Kanske blir du motiverad att ta mer medicinskt ansvar och plugga vidare till undersköterska, sjuksköterska eller annan legitimerad roll. Det finns massvis med exempel på personer som börjat som vårdbiträde och med insikterna från den erfarenheten gått hela vägen till att bli högsta chef i organisationer.
Här kan du jobba
Vårdbiträden finns inom de flesta verksamheter i äldreomsorgen där äldreboende och hemtjänsten är de vanligaste.
Utbildning
Att söka jobb och arbeta som vårdbiträde kräver faktiskt ingen formell utbildning men du är såklart mer attraktiv på arbetsmarknaden med formella kunskaper i bagaget. Flera arbetsgivare i branschen ger möjlighet att plugga till vårdbiträde samtidigt som du jobbar deltid och ger full lön. På den här Sverigekartan kan du se en mängd olika utbildningar till vårdbiträde. Läs mer om hur du utbildar dig här.
Din uppgift
Som undersköterska i äldreomsorgen gör du skillnad i människors liv varje dag. Du skapar livskvalitet! Rollen är coachande och går ut på att stötta personer att leva ett så självständigt liv som möjligt och hitta lösningar utifrån varje individs förutsättningar och önskemål.
Du ger omsorg, stöd i praktiska vardagssysslor och utför medicinska uppgifter. Ofta är du den som är närmst vårdtagaren och har en nyckelroll i att samordna stödet och vården som ges med andra professioner och anhöriga. Det är ett omväxlande jobb med många spännande möten och stort ansvar.
I rollen finns det alltid mer att lära och olika områden att specialisera sig kring. Allt ifrån träning, vårdkunskap, åldrande, musik och teknik. Alla aspekter av livet är en del av äldreomsorgen. Här kan du utvecklas inom just dina intresseområden på jobbet. Undersköterska kallas också uska eller usk.
Passar dig som…
…är empatisk, flexibel och noggrann. Det är ett aktivt arbete och det är bra om du gillar att vara i rörelse. Det är även viktigt att du är nyfiken, kreativ samt service- och lösningsorienterad.
Göra karriär
Om du gillar att arbeta som undersköterska inom äldreomsorgen men vill utvecklas passar det bra att gå en specialistutbildning inom till exempel demens, välfärdsteknik eller palliativ vård. Undersköterska är också en perfekt grund för att ta klivet och pluggar vidare till sjuksköterska, arbetsterapeut eller fysioterapeut.
Det finns även flera chefsroller som du kan gå vidare till både direkt från din roll som undersköterska eller efter vidare utbildning. Fråga arbetsgivare om vilka möjligheter som finns hos dem, många är duktiga på att skapa möjligheter för dem som vill göra karriär i äldreomsorgen.
Här kan du jobba
Undersköterskor finns i alla verksamheter inom äldreomsorgen och de vanligaste arbetsplatserna är äldreboenden och inom hemtjänst.
Utbildning
Undersköterska är en skyddad yrkestitel så för denna roll kommer det efter 1 juli 2023 krävas att du har utbildning. Undersköterskor är efterfrågade på arbetsmarknaden och att plugga till undersköterska i vuxen ålder går att göra på bara ett år. Det finns många arbetsgivare som erbjuder upplägg där du kan plugga samtidigt som du jobbar deltid och då får lön även för tiden du läser. På den här Sverigekartan kan du se en mängd olika utbildningar till undersköterska . Läs mer om att utbilda sig till undersköterska här.
Din uppgift
Titeln serviceassistent är ganska ny och finns ännu inte på alla håll i landet. En serviceassistent hjälper till med praktiska uppgifter så som tvätt, städning, inköp och matlagning. Har du gjort liknande uppgifter på t.ex. ett hotell? Perfekt! Här får du bara plusset att du får bygga långsiktiga relationer också med dem du hjälper.
Passar dig som…
…tycker om att ha ordning omkring dig och är effektiv. Du trivs i sociala sammanhang och gillar att göra det där lilla extra för att få folk att må bra och spricka upp i ett leende.
Göra karriär
Att jobba som serviceassistent är ett bra sätt att prova på arbetet inom äldreomsorgen och hitta olika roller och karriärvägar att gå vidare till. För den som är driven och engagerad finns alla möjligheter.
Här kan du jobba
Som serviceassistent jobbar du oftast på äldreboende och inom hemtjänsten.
Utbildning
Att bli serviceassistent kräver ingen formell utbildning och är därför ett bra prova-på-jobb inom äldreomsorgen. Trivs du finns alla möjligheter att utbilda dig vidare för att få nya uppdrag inom branschen.
Din uppgift
Att få träna, ta del av kultur, påta i trädgården eller åka pulka. Alla människor har rätt till ett meningsfullt liv och som aktivitetscoach är det du som ser till att ordna givande och roliga aktiviteter som skapar bra dagar.
Passar dig som…
… gillar du att vara spindeln i nätet. Till vardags är du förmodligen en självklar festfixare som ofta drar ihop vänner och familj på olika aktiviteter. Du är påhittig och nyfiken på andra människor och självklart tycker du om att prata, skratta och umgås.
Göra karriär
Om du är engagerad och framåt finns goda möjligheter att få andra roller inom äldreomsorgen.
Här kan du jobba
Som aktivitetscoach kan du jobba på boenden, på dagverksamheter och träffpunkter för äldre.
Utbildning
Aktivitetscoach är ett jobb där personlig lämplighet och tidigare erfarenheter ofta bedöms före utbildning. Men det finns aktörer som erbjuder yrkesutbildningar för den som vill ha sin lämplighet på pränt.
Din uppgift
Mat ska vara en fröjd för ögat, en njutning för gommen och mättande för magen. Kanske är just måltiden extra viktig i äldreomsorgen där dessa stunder för många är dagens sociala höjdpunkt. Som kock inom äldreomsorgen är du helt enkelt med och skapar matmagi varje dag.
Maten är också en oerhört central del för hälsan. När vi åldras ändras näringsupptag och aptit och som kock är du med och hittar lösningar för att kosten ska vara anpassad för olika personers behov och förutsättningar.
Passar dig som…
…förutom kärlek till mat, har ett särskilt intresse för måltidssammansättning, hälsa och nutrition. Det är bra om du också ser dig själv som en serviceinriktad och kreativ problemlösare.
Göra karriär
De flesta verksamheter inom äldreomsorgen är ju del av en större organisation som har flera verksamheter. Så är du kock inom en verksamhet så kan ett nästa steg vara att jobba mer strategiskt och samordnande med frågor kring mat för flera verksamheter. Kanske blir du även sugen på att utbilda dig för en annan roll i branschen?
Här kan du jobba
Som kock inom äldreomsorgen kan du jobba på ett boende eller i centralkök som lagar mat till flera olika verksamheter. Du jobbar i huvudsak dagtid.
Utbildning
Det finns många olika utbildningar för dig som vill jobba som kock. Det vanligaste är yrkesutbildningar som ger rätt till studiemedel. Kanske är du redan kock men tröttnat på arbetstiderna i restaurangbranschen? Inom äldreomsorgen finns goda möjligheter att jobba dagtid.
Din uppgift
Som sjuksköterska utgör du navet för hälso- och sjukvårdsinsatser i äldreomsorgen. I din roll ingår att coacha och utbilda omsorgspersonalen så att ni tillsammans ger de boende bästa möjliga vård och tillvaro. En fördel jämfört med många andra delar inom vården är att du får följa personer under en längre tid i deras hem och bygga relationer. Du möter många olika typer av komplexa vårdbehov så du får verkligen använda alla delar av din sjukvårdskompetens.
Passar dig som…
…är bekväm med att arbeta självständigt, är ansvarsfull, noggrann och nyfiken. Det är också bra om du är trygg med att leda andra och vara bra på att koordinera.
Göra karriär
Om du vill plugga vidare kan du till exempel välja att läsa till specialistsjuksköterska med inriktning mot vård av äldre eller demens. Du kan även bli mediciniskt ansvarig sjuksköterska (MAS). Är din dröm att någon gång bli chef kommer du som sjuksköterska vara hett eftertraktad för detta uppdrag inom äldreomsorgen.
Här kan du jobba
Som sjuksköterska inom äldreomsorgen kan du arbeta på boenden och inom hemsjukvården. Flera arbetsplatser inom äldreomsorgen erbjuder dagtjänster för sjuksköterskor.
Utbildning
Idag är det brist på sjuksköterskor och det verkar se ut så en bra tid framöver. Vill du bli sjuksköterska är det sjuksköterskeprogrammet du ska läsa, på universitet eller högskola. Vill du veta mer om utbildningen och om vad som krävs för att komma in kan du läsa mer här.
En dag på jobbet
Att hålla kroppen i gång efter förmåga – det kan du som fysioterapeut inom äldreomsorgen hjälpa till med. I ditt arbete hjälper du de äldre att genom träning och rörelse hålla kroppen i gång och klara sig själva så mycket det går. Kanske handlar det om träna för att så småningom själv kunna ta sig upp från fåtöljen eller fortsätta med dagliga promenader för att hålla flåset uppe.
Passar dig som…
…gillar träning och hälsa. Är peppande, social och har lätt för att läsa av människor.
Göra karriär
Som utbildad fysioterapeut och med erfarenhet från branschen är du eftertraktad som chef i äldreomsorgen. Ytterligare en karriärväg är att bli MAR inom en organisation (Medicinsk ansvarig för Rehab).
Här kan du jobba
Som fysioterapeut kan du jobba på boenden och inom hemsjukvård.
Utbildning
Vill du jobba som fysioterapeut så är det fysioterapeutprogrammet som gäller. Här finns mer information om utbildningen.
Din uppgift
Som arbetsterapeut är du med och löser olika utmaningar som personer upplever när kroppen och knoppen inte helt fungerar som tidigare. Kanske är det att få en person att använda en smart gripklo för att kunna plocka upp saker på golvet eller att prova ut en rullator för att en person ska kunna fortsätta ta sina promenader. Uppdraget är helt enkelt att hitta lösningar och hjälpmedel som gör att vardagen funkar och ger livskvalitet. Du har även en roll i att hjälpa hela teamet i äldreomsorgen att hitta hållbara arbetssätt för personalen. Det kan vara att använda en lift för att hjälpa en person upp ur sängen så att personalen inte behöver lyfta. Det kommer hela tiden nya tekniska lösningar, så här finns också stor möjlighet att vara med att utveckla och testa nytt.
Passar dig som…
…är påhittig, pedagogisk och en teamspelare av rang. Det är också viktigt att du är lyhörd som person och en som ser lösningar.
Göra karriär
Som arbetsterapeut i äldreomsorgen har du goda möjligheter att avancera till chef, till exempel som MAR (Medicinskt ansvarig för Rehab) eller som enhets- eller verksamhetschef.
Här kan du jobba
Som arbetsterapeut kan du jobba på äldreboende, inom hemtjänsten och hemsjukvården.
Utbildning
För att bli arbetsterapeut behöver du gå arbetsterapeutprogrammet, en utbildning som du kan läsa på universitet och högskolor. Läs mer om utbildningen här.
Vill du vara med och forma framtidens äldreomsorg? Perfekt! Branschen bjuder på många möjligheter att göra karriär. Du kan bli chef över ett team eller en grupp, över en hel enhet eller ett område. För att bli en bra chef måste du vara kommunikativ, driven och engagerande. För vissa chefsroller krävs viss utbildning för andra inte.
En fullständig guide till chefsroller inom äldreomsorgen hittar du i Go Cares chefsguide:
Din uppgift
Som samordnare eller planerare inom äldreomsorgen jobbar du på flera fronter. Du ser till att vårdtagarna faktiskt får de insatser de behöver och har rätt till. Det är också du som ansvarar för schemaplanering och bemanning.
Passar dig som…
…är lösningsorienterad och kommunikativ. Har du dessutom grymma projektledarskills och älskar att planera, koordinera och strukturera - då är samordnare den perfekta tjänsten för dig!
Göra karriär
En samordnare arbetar ofta direkt under en enhetschef och om du har rätt kvalifikationer i övrigt kan din erfarenhet vara meriterande om du själv vill ta klivet och bli chef. Olika roller kring verksamhetsutveckling kan också vara ett nästa steg.
Här kan du jobba
Som samordnare arbetar du ofta på boende eller inom hemtjänsten.
Utbildning
Det finns ingen formell utbildning för att bli samordnare. Du behöver ha rätt inställning och sinne för struktur. Tidigare erfarenhet från branschen eller liknande roll i annan bransch är ofta ett plus. Det finns ofta interna kurser att gå för att exempelvis bli bättre på schemaläggning.
Din uppgift
Om en person behöver hjälp att klara av sin vardag är det du som biståndshandläggare som hjälper till att avgöra vilket stöd som passar bäst och kan erbjudas utifrån Socialtjänstlagen. Kanske är det en plats på ett boende eller så går det bra att bo kvar hemma med hjälp av hemtjänst och hjälpmedel.
Passar dig som…
…är öppen, flexibel och intresserad av att träffa människor. Du behöver också vara noggrann och ha koll på gällande regelverk och riktlinjer. I de flesta fall krävs en socionomexamen för att bli biståndshandläggare.
Göra karriär
Som biståndshandläggare arbetar du inom kommunen. Om du vill avancera finns med din erfarenhet och utbildning goda chanser att bli chef både ute i verksamheter och inom andra delar av socialtjänsten.
Här kan du jobba
En biståndshandläggare arbetar inom kommunen.
Utbildning
För att arbeta som biståndshandläggare krävs i regel att du har en socionomexamen. Socionomprogrammet är 3,5 år långt och du kan läsa mer om utbildningen här.
Är du på jakt efter ditt första extrajobb? Då är äldreomsorgen perfekt för dig. Här får du utveckla din sociala kompetens och växa i ansvarstagande. På många orter finns möjlighet för dig som ännu inte fyllt 18 år att gå in och arbeta inom äldreomsorgen. Kika på länken nedan för att se hur det ser ut där du bor!
Psst! Hittar du inte din kommun i listan? Slå en signal till en verksamhet nära dig och fråga om det finns några arbetsuppgifter som kan passa, trots att du inte fyllt 18 år.
Här, på sajten Seniorval, kan du hitta äldreboende, dagverksamheter och mötesplatser i din närhet.
Hemtjänst – omväxlande arbete i rörelse
Vill du ha stor variation och rörelse i ditt arbete? Då kan hemtjänst vara perfekt för dig. Ingen dag är den andra lik när du rör dig mellan olika personers hem. Inom hemtjänsten jobbar du oftast självständigt med arbetsuppgiften att skapa en bra dag för dem du möter, både genom omvårdnad och enklare hushållssysslor.
Hemsjukvård – självständigt jobb med medicinskt fokus
Hemsjukvården samverkar nära med hemtjänsten och ansvarar för de hälso- och sjukvårdsinsatser som ska göras i personers egna bostäder. I verksamhetsuppdrag ingår ofta att jobba med personer i olika åldrar som behöver vård hemma. Uppdraget är omväxlande, du jobbar självständigt samtidigt som du har nära samarbete med alla som är en del av vardagen för de personer ni hjälper.
Äldreboende – långsiktigt teamarbete i de äldres vardag
Vill du vara i en verksamhet med stark sammanhållning och där man delar vardagen? Då skulle du trivas på ett äldreboende. Där får du möjlighet att under lång tid skapa relationer till de boende. På ett äldreboende jobbar du i team med andra professioner och kommer alltid ha kollegor att rådfråga. Tillsammans ger ni de boende service, omvårdnad och medicinska insatser och ni har i uppgift att skapa meningsfulla dagar för dem som bor där. På ett äldreboende möter du och tar del av alla aspekter av livet.
Korttidsboende – arbete inriktat på förändring
Är du bra på att motivera andra? Då skulle du kunna göra underverk på ett korttidsboende. På ett korttidsboende bor den som tillfälligt behöver mer stöd, till exempel efter en sjukhusvistelse. Då ingår i ditt jobba att coacha och peppa personen att med hjälp av rehab förbereda sig för att klara av livet hemma igen. Korttidsboende kan också vara en tillfällig lösning för den som väntar på en plats på ett äldreboende. Då är din förmåga att stötta precis lika viktig, både för den som väntar och de anhöriga.
Dagverksamhet – kreativt jobb med möjlighet att påverka
Brinner du för att jobba med äldre men har svårt att jobba helger och kvällar? Då kan ett jobb på en dagverksamhet passa utmärkt. Där får du träffa dem som på grund av ålder eller sjukdom behöver hjälp med att få en meningsfull sysselsättning, en eller flera dagar i veckan. På dagverksamheten finns stort utrymme för kreativitet och du och deltagarna har goda möjligheter att tillsammans påverka vad verksamheten ska innehålla.
Träffpunkter – socialt arbete med fokus på umgänge
Vill du jobba mer med aktivitet än med omvårdnad? Då är det på en träffpunkt du ska vara. Hit kommer seniorer på eget initiativ för att delta i aktiviteter och umgås. Det behövs inget beslut från kommunen för att komma. Träffpunkterna är öppna verksamheter dit alla seniorer är välkomna. Även här finns stor chans att tillsammans med dem som kommer utforma innehållet i verksamheten på ett kreativt sätt.