Natalia, arbetsterapeut

”Med en pilatesboll kan det som känns omöjligt bli möjligt.”

Natalia Enciu tog för 4 år sedan sin examen från arbetsterapeutprogrammet vid Karolinska institutet och har sedan dess arbetat på demensboendet Vardaga Polhemsgården i Solna. Här delar hon med sig om sin yrkesroll. Hon berättar till exempel om den gången när hon lyckades motivera en dam att acceptera sin rollator med hjälp av plastblommor eller hur en pilatesboll kan möjliggör det omöjliga. 
Vad är det bästa med att arbeta som arbetsterapeut på Vardaga Polhemsgården?

- Det bästa med att jobba på äldreboende är variationen. Du kan hänga gardiner på förmiddagen för att sedan hjälpa någon att prova ut en ny rullstol på eftermiddagen. Som arbetsterapeut är jag där för att få vardagen att fungera så bra som möjligt för våra boende. Jag fokuserar på helheten och att öka livskvalitén på flera nivåer! Det är så roligt.


- Jag har också möjlighet att samarbeta med aktivitetssamordnaren för att planera och genomföra aktiviteter.


- Att boendet har demensinriktning och är demenscertifierat passar mig också bra då jag verkligen tycker demenssjukdomar är spännande. Du kan aldrig bli fullärd, du fortsätter lära dig nya saker kring sjukdomen varje dag.


Utbildningen till arbetsterapeut är bred och det finns många olika inriktningar, var det självklart att välja äldreomsorgen?

- Valet har nog alltid varit självklart, kanske inte uttalat men undermedvetet. Jag tycker som sagt just att demenssjukdomar är spännande. Du får vara en detektiv tillsammans med övriga i teamet för att hitta lösningar som gör livet bättre för den enskilde.Du kan aldrig bli fullärd, du fortsätter lära dig nya saker kring sjukdomen varje dag.Vilken är din roll i teamet av omsorgspersonal på boendet?

- Jag är den som förskriver hjälpmedel. Mitt bidrag till teamet är att peppa och motivera utifrån mitt perspektiv som arbetsterapeut och se till att vi arbetar med hjälpmedel på rätt sätt. Vi samarbetar nära för att alltid ta tillvara teamets hela kompetens och hitta strategier för att få vardagen att fungera på bästa sätt för dem som bor hos oss.


Vad är skillnaden mellan en fysioterapeut och en arbetsterapeut?

- Det är faktiskt den vanligaste frågan jag får. Fysioterapeuter har fokus på den fysiska funktionen hos en person medan jag ser helheten och miljön och förskriver hjälpmedel. Vi jobbar nära varandra.Vi samarbetar nära för att alltid ta tillvara teamets hela kompetens och hitta strategier för att få vardagen att fungera på bästa sätt för dem som bor hos oss.Hur får ni samarbetet i hela teamet att fungera?

- Vi har en bra verksamhet och tydliga rutiner med morgonmöten och temamöten varje vecka. Att vi har bra rutiner och jobbar strategiskt skapar ett öppet klimat.


- Jag är social och jag är noga med att vara närvarande ute på avdelningarna. Jag lyssnar mycket på övrig personal, eftersom de träffar de boende mer ofta och har stor kunskap i sin roll som undersköterskor. Inga frågor är dumma och det är något jag påminner mina kollegor om.Det starkaste är nog ändå när jag ser att en person som har en demenssjukdom förknippar mig med något positivt och blir glad av att se mig.Kan du nämna några tillfällen när du ser tydliga resultat av ditt jobb?

- Vi hade en dam som inte ville använda rollator trots att det var avgörande för att hon skulle kunna fortsätta röra sig tryggt. Hon hade kommit så långt i sin demenssjukdom att hon hade svårt att ta till sig ett nytt hjälpmedel. Vi testade att fokusera på en korg som vi fäste blommor vid och talade om korgen tillsammans med henne ”oj så fin korg du har som har så många fina blommor”. Det satte sig verkligen hos henne, hennes rollator var den enda som hade blommor. Det fick henne att känna igen den och acceptera att använda den.


- Ett annat exempel är en person som på gymnastiken inte vill göra övningar då hon lyfter armarna för hon har för ont i en arm. Men genom en övning då vi studsar en pilatesboll i golvet så sker rörelsen utan att hon tänker på det. Så vi ser till att göra den övningen lite mer och andra lite mindre.


- Men det starkaste är nog ändå när jag ser att en person som har en demenssjukdom förknippar mig med något positivt och blir glad av att se mig, även fast jag vet att den nog inte helt kan förstå min roll eller vem jag är.Vad är dina 3 bästa tips till arbetsterapeut som vill testa äldreomsorgen? 


Var närvarande: Se till att jobba nära omvårdspersonalen och lyssna på anhöriga och den äldre själv. 


Var med på aktiviteter: Där kan vi utföra vårt detektivarbete och upptäcka behov av hjälpmedel. Det är också väldigt roligt och gott att till exempel vara med och baka och sedan vara med och äta sockerkakan tillsammans med de boende! 


Var flexibel: Det är ett måste då det kan hända mycket på vägen mellan olika uppgifter, och då måste du hantera det och lägga om planen. Ingen dag är den andra lik i äldreomsorgen och behoven hos dem som bor hos oss går först. 


Ny roll

Natalia Enciu har sedan vi intervjuade henne inför arbetsterapins dag 2020 fortsatt att utvecklas och har nyligen tillträtt som Vardaga Polhemsgårdens nya enhetschef. Behnam Binicy har precis påbörjat sin anställning som arbetsterapeut på boendet ser framemot att att bidra till teamet.


Behnam och Natalia


Varför väljer du att jobba som arbetsterapeut just inom äldreomsorgen Behnam?

– Min uppgift som arbetsterapeut är ju att hjälpa personer med fysiska eller psykiska utmaningar och att öka sin förmåga att utföra sina dagliga aktiviteter. Det är både spännande och utmanade att hitta vägar för att lyckas när du jobbar med människor med minnesproblematik. Det kräver lite mer av mig och ett utvecklat samarbete med hela teamet för att nå resultat.Här kan du läsa mer om Vardaga som arbetsgivare