Annonsera

Min drömvikarie är...

Torbjörn Elowsson bor tillsammans med sin fru i Uppsala, där han under sitt yrkesliv verkat inom både akademin och företagsvärlden. Idag är han pensionär och professor emeritus*. Sedan nio år tillbaka får han stöd från hemtjänsten och besöker även en dagverksamhet flera dagar i veckan. Här berättar han vilka egenskaper han söker hos de vikarier som ska hjälpa honom i sommar och vad han uppskattar extra med det stöd han har.

Thorbjörn är hemtjänstkund

Vem är din drömvikarie?

– Jag gillar när de är trevliga, gärna pratsamma och sociala. För mig är det viktigt att man får prata och jag tror att många som har hemtjänst är ganska ensamma och då kan besöket från hemtjänsten vara den enda sociala samvaro man får.

– Jag ser också att det är bra om de är nyfikna. De behöver ju ha en vilja att lära känna oss som får hjälpen. Jag tycker om när de minns saker om mig och ställer frågor. Jag uppskattar samtalen och det är för mig det viktigaste när de kommer, att få en trevlig stund.

– Sedan är jag van vid att de personer som jag normalt får stöd av är kunniga och bryr sig om både uppgifter och mig som person. Jag är imponerad över dem och det känns alltid som de tycker om sitt arbete. När det kommer vikarier så vill jag gärna känna på samma sätt.

Är det något speciellt du uppskattar extra mycket med hemtjänsten?

– Torsdagar, då åker jag inte till dagverksamheten utan det kommer en person från hemtjänsten för att sällskapa mig. Det har blivit en tradition att vi åker in till centrum för att äta lunch. Jag är väldigt förtjust i asiatisk mat så det blir ofta thaimat eller sushi.

– Det är några timmar som jag tycker mycket om och det är ett fint avbrott från vardagen och de som följer med är alltid lättsamma och tycker om att prata. Ofta avslutar vi med en promenad på stan och tittar lite i butiker.

Du besöker också en dagverksamhet, vad tycker du om det?

– Det är väldigt trevligt att åka i väg till dagverksamheten, det är många andra där som precis som jag behöver lite stöd. Vi går nästan alltid på promenader och det är många olika aktiviteter. Jag gillar att hålla igång, jag har alltid motionerat mycket. Vi äter tillsammans och det är roligt att komma dit och umgås med andra. Personalen är så kunnig, positiv och mycket påhittig, även här upplever jag att de verkligen tycker om sitt arbete.

* Vad betyder professor emeritus? Den som varit anställd som professor kan utses till professor emeritus vid pensionsavgång. Professor emeritus utses av dekanen på den fakultet där vederbörande har sin sista placering innan pensionsavgång.

Linnea har sommarjobbat i äldreomsorgen

"Egenskaper jag haft nytta av"

Sjuksköterskestudenten och sommarvikarien Linnéa

Mustafa jobbar i hemtjänsten

Ge lycka!

Möt Mustafa som jobbar i hemtjänsten

läkarstudent

"Du måste tycka det är spännande att möta människor"

Anna-Maria, läkarstudent och sommarvikarie