Annonsera

Ge lycka!

”Du kommer få möta människor som visar enorm tacksamhet och du kommer verkligen känna att jobbet är viktigt.”

Möt Mustafa Haidori, 22 år, som berättar om hur det är att bygga relationer och ge lycka i hemtjänsten. Vi träffas i den helt nyrenoverade samlingslokalen för Adeo Cares hemtjänstgrupp på Östermalm. Mustafa berättar att han arbetat snart ett år och trivs.

Jobb i hemtjänsten

– Det här är det bästa jobbet jag haft! Vi som jobbar här bryr oss om varandra och alla har rätt fokus att ge bra omsorg till dem vi jobbar med.

Vi har hört att du är en klippa i teamet och är duktig på att skapa goda relationer?

– Jag är en social person som är nyfiken på andra människor, och om jag kan underlätta för andra då har jag lyckats. Jag mår bra av att ta ansvar och att få förtroende från andra. Det är kanske själviskt men när jag får bekräftelse att jag gör skillnad för en kollega eller en kund mår jag bra inombords och blir stärkt i min roll men också som människa.

Du säger kunder om dem du hjälper?

– Inte när jag är tillsammans med dem eller med kollegor, då blir det Sven, Ulla eller Göran, säger Mustafa med ett leende.

”För mig handlar det om att se varje individ och ha en djup respekt för var de kommer ifrån.”

Vad är din hemlighet för att skapa goda relationer med dem du möter i hemtjänsten?

– Jag vet inte om det är någon hemlighet. För mig handlar det om att se varje individ och ha en djup respekt för var de kommer ifrån. Alla som jag besöker har en egen livshistoria och alla har något att lära mig. Det är såklart lite olika, när jag hjälper någon med en kognitiv sjukdom är det lite andra förutsättningar.

– Med respekt kommer man långt när man ska skapa en relation. Jag ser många kunder lite som kollegor där det krävs ett samarbete. Det tar olika lång tid att bygga relationer och det är viktigt att det får ta tid. Vi har tur att många av dem vi ger stöd är akademiker och bär på stor kunskap. De har levt spännande liv och lär man känna personerna och vinner deras förtrodde är det många historier du får ta del av.

”Det är kanske själviskt men när jag får bekräftelse att jag gör skillnad för en kollega eller en kund mår jag bra inombords och blir stärkt i min roll men också som människa.”

Du fick en bok av en dam som du hjälper, kan du berätta mer om det?

– Jag blev verkligen förvånad, och det var med värme jag fick ta emot den. Jag har inte svenska som modersmål men har jobbat hårt och fortsätter utvecklas inom det. Damen som gav mig boken har i sitt yrkesliv arbetat med språk så hon vill gärna ge mig lite tips och jag har uppmanat henne att hon ska rätta mig!

– Det är lite lyxigt att få en privatlärare på arbetstid. Vi har alltid kommit bra överens och det är roligt att prata med någon som faktiskt kan lära mig mer. Vi lyssnar gärna på nyheterna tillsammans och pratar om vad som händer i världen.

– Boken fick jag både för den passade titeln och för även för hon vet att jag gillar att lära mig mer, om det mesta. När jag varit hos henne är det alltid med lätta steg och jag har alltid fått med mig något nytt.

Vad är det bästa med att jobba i hemtjänsten?

– Det är en stor frihetskänsla, jag uppskattar faktiskt att få vara ute året runt och verkligen få leva med de växlade årstiderna. Variationen i jobbet gör att det alltid är kul att komma till jobbet. Jag uppskattar att få röra på mig på arbetstid, säger Mustafa och fortsätter

– Jag har testat att arbeta på boende, men det trivdes jag inte med. Under vinterhalvåret när det är mörkt både när man kommer till jobbet och när man går hem. I hemtjänsten blir det aldrig så utan du får vara på språng och frisk luft får du mellan varje besök. Jag skulle aldrig byta bort det, det är en arbetsmiljö som passar mig.

Vill du säga något till andra som funderar på att testa hemtjänst?

– Har du intresse av andra människor? Då har du en bra start. Du kommer få möta människor som visar enorm tacksamhet och du kommer verkligen känna att jobbet är viktigt. Jag kan inte tänka mig ett bättre jobb. Att varje dag bli stärkt och stolt över att få gjort dagen bättre både för kollegor och kunder.

Möt lyckoforskaren Micael Dahlén

Känn lycka!

Möt lyckoforskaren
Micael Dahlén

Möt Linnea sommarjobbar i äldreomsorgen

"Egenskaper jag haft nytta av"

Sjuksköterskestudenten och sommarvikarien Linnéa