Hitta jobb

"Du måste tycka det är spännande att möta människor"

Anna-Maria 23 år pluggar till läkare och såg chansen att skaffa sig värdefulla insikter med ett vårdnära jobb, därför valde hon att sommarjobba i äldreomsorgen förra året. Här får du ta del av hennes tips och erfarenheter från mötet med äldreomsorgen och vilka egenskaper hon tycker är viktiga för att göra ett bra jobb.

Varför valde du ett sommarjobb i äldreomsorgen?

– Vi gör praktik som del av studierna på läkarprogrammet. Jag har under dessa upplevt att jag inte har fått tillbringa så mycket tid med patienter som jag skulle vilja. Jag har fått göra mycket som att analysera provsvar och andra administrativa delar som ingår i uppdraget som läkare, men lite av praktiktiden har gått till mötet med patienter. Jag kände därför ett eget ansvar att bygga på den erfarenheten. Jag ville utveckla min kommunikativa sida och få en bättre helhetssyn på dem jag ska finnas till för som läkare.

– Bemötandet är en viktig del inom alla vårdyrken och det är kanske den kunskapen som är svårast att läsa sig till. Jag såg äldreomsorgen som en möjlighet att jobba nära patienter och se hur sjukdomar påverkar vardagen.

Hur gick du till väga när du sökte sommarjobb i äldreomsorgen?

– Jag ville inte bara ta det första bästa jobbet, utan ville först läsa på och verkligen hitta en arbetsplats där jag skulle kunna få med mig de erfarenheter som jag var ute efter.

– Jag googlade och hittade en arbetsgivare nära mig som hade en bra och tydlig hemsida. Där fick jag väldigt bra information. Jag gillade att det fanns filmer som både gav inblick i hur det är att vara medarbetare där och hur det är att bo där som hyresgäst. Det var skönt att de tydligt visade vad jag kunde förvänta mig.

”Det är varje persons förväntningar, liv och behov som tillsammans med sjukdomen påverkar hur man som läkare ska handlägga en diagnos. De här delarna får man med sig när man jobbar i äldreomsorgen.”

Gjorde du något annat för att förbereda dig inför jobbet mer än att läsa på om arbetsgivaren?
– Jag läste intervjuer med andra som valt att arbeta inom äldreomsorgen. Jag deltog också i ett event som ni på Go Care anordnade och som min arbetsgivare tipsade om.

(Red.anm. är du intresserad av årets event, skriv upp dig på vårt nyhetsbrev så får du information rakt i din brevlåda).

Gav mötet med äldreomsorgen de erfarenheter som du hoppades på?
– Ja, verkligen och mer där till! Jag har inte bara fått träna på bemötande med den äldre utan också på samarbete med teamet kring den äldre. Jag har fått en mycket mer nyanserad bild av äldre personer också.

”Du får unika insikter som du garanterat får nytta av oavsett framtida karriär men också i livet.”

Vilka egenskaper behöver man i äldreomsorgen?

- Många, äldreomsorgen är inte för vem som helst. Du ska ha lätt att anpassa dig och vara flexibel då du arbetar med människor samt tycka att bemötande är spännande. Du jobbar hela tiden med dina förmågor att kommunicera på olika sätt eftersom du möter så många olika personligheter och behov.

- Vara prestigelös och våga ställa frågor är också viktigt. Du kommer inte kunna allt när du kommer in utan behöver ta hjälp av dina erfarna kollegor. Du kommer också snabbare in i jobbet när du bjuder till som vikarie.

- Jag har också upptäckt att jag har stort tålamod och empati, egenskaper som tydligt underlättat jobbet för mig.

Skulle du rekommendera andra läkarstudenter att jobba på äldreboende och i sådana fall varför?

– Jag skulle rekommendera både läkarstudenter och andra att göra det. Du får unika insikter som du garanterat får nytta av oavsett framtida karriär men också i livet. Bara att ta del av hur olika vi faktiskt åldras. Två personer som har samma biologiska ålder kan åldras på helt olika sätt.

– I skolan pratar vi en hel del om läkarens roll, de etiska aspekterna och det faktum att läkare inte arbetar med sjukdomar, utan med människor som har sjukdomar. I äldreomsorgen får du jobba nära människor. Du får möjlighet att fokusera på människan. Det är varje persons förväntningar, liv och behov som tillsammans med sjukdomen påverkar hur man som läkare ska handlägga en diagnos. De här delarna får man med sig när man jobbar i äldreomsorgen.

– Sedan är det väldigt roligt att få umgås och lära känna en helt annan generation som har haft ett helt annat liv och upplevt saker som du får ta del av. De personer du hjälper är oerhört tacksamma och det känns bra i hela kroppen när du går hem från jobbet.

”De personer du hjälper är oerhört tacksamma och det känns bra i hela kroppen när du går hem från jobbet.”

Möt andra vårdstudenter

Läs mer