Utbildningar
Utbildningar
Är du sugen på någon av de roller i äldreomsorgen som kräver utbildning och vill veta mer om hur du kan ta steget till skolbänken? Här hittar du svaren. Kanske är du osäker på hur du ska få ihop ekonomin som student? Lugn, vi guidar dig även till hur du kan få råd att plugga. Det finns t.ex. möjligheter att söka ekonomiskt stöd, så kallat omställningsstöd, för att byta yrkesbana. Många arbetsgivare i äldreomsorgen erbjuder också möjligheter till vidareutbildning samtidigt som du jobbar.
t
Så här pluggar du till...
Du kan läsa till vårdbiträde redan på gymnasiet, men om du missade det tåget så går det bra att söka utbildningen via vuxenutbildningen i din kommun eller höra med arbetsgivare i äldreomsorgen vilka möjligheter de har att erbjuda utbildning.
För att bli antagen behöver du ha grundskolebehörighet. Du behöver också vara folkbokförd i den kommun du söker utbildningen i.
Att plugga till vårdbiträde tar drygt 40 veckor (två terminer) och du läser sammanlagt 800 gymnasiepoäng. Utbildningen innehåller både teoretiska och praktiska ämnen, till exempel Hälsopedagogik, Medicin och Vård- och omsorgsarbete. Du kommer också som en del av utbildningen göra praktik (Arbetsplatsförlagt lärande) på en verksamhet.
Du kan välja att läsa utbildningen på plats eller på distans. Vissa skolor erbjuder också deltidsstudier och lektioner på kvällstid.
Framtidsutsikter på arbetsmarknaden
Äldreomsorgen är en framtidsbransch oavsett roll. Bra att tänka på om du funderar på att utbilda dig till vårdbiträde är att efterfrågan på undersköterskor är ännu större, så kanske lika bra att ta det steget direkt.
Länktips!
Spana in Vård- och omsorgscolleges Sverigekarta med studieorter och utbildningar
Sök fram en passande utbildning på allastudier.se eller komvuxutbildningar.se
Mer info om kurser och mål för utbildningen finns på skolverket.se
Undersköterska kan du bli genom att välja vård- och omsorg på gymnasiet. Har du gått en annan gymnasieutbildning eller saknar gymnasiekompetens så finns möjligheter att läsa in utbildningen senare via vuxenutbildning. Det är även många arbetsgivare inom äldreomsorgen som erbjuder möjligheter att plugga via jobbet och få betalt.
Att plugga till undersköterska i vuxen ålder tar 1–2 år beroende på utbildare och studietakt. På utbildningen kommer du läsa både teoretiska och praktiska ämnen, till exempel geriatrik, medicin och vård- och omsorgsarbete. Du kommer också göra praktik på en verksamhet för att lära dig mer och testa på ditt yrke på riktigt.
Du kan välja att läsa utbildningen på plats eller på distans. Vissa skolor erbjuder också lärlingsutbildningar där den största delen av utbildningen sker ute på en verksamhet med en handledare som stöd.
För att komma in på utbildningen behöver ha godkända betyg från grundskolan och kunskaper som motsvarar SVA1, svenska som andraspråk på gymnasienivå. Du behöver också ha datorvana, speciellt om du ska läsa utbildningen på distans.
Om du redan har en gymnasieexamen inom ett annat område kan du bli nedprioriterad i antagningsprocessen till förmån för personer utan examen. Olika kommuner har olika antagningskrav så kolla med en studievägledare om du är osäker.
Om du saknar högskolebehörighet när du påbörjar en undersköterskeutbildning så är ett tips att läsa kurser så att du får det. Då öppnar du möjligheterna för ytterligare studier framåt till exempelvis sjuksköterska om du en dag blir sugen på det.
Framtidsutsikter på arbetsmarknaden
Om du väljer att plugga till undersköterska kommer du vara poppis på arbetsmarknaden efter examen. Äldreomsorgsbranschen växer och behovet av utbildade undersköterskor är stort. Från första juli 2023 blir undersköterska en skyddad yrkestitel som ökar efterfrågan ytterligare på de personer som har den. Givetvis har du glädje av utbildningen även om du vill jobba någon annanstans framöver. Undersköterskor är också efterfrågade inom alla delar av vården som t.ex. sjukhus och vårdcentraler.
Länktips!
Spana in Vård- och omsorgscolleges Sverigekarta med studieorter och utbildningar
Sök fram en passande utbildning på allastudier.se eller komvuxutbildningar.se
Mer info om kurser och mål för utbildningen finns på skolverket.se
Om du vill ta nästa steg som undersköterska kan du specialisera dig inom området äldre. Här finns mycket att välja på beroende på vad som intresserar dig. Vad sägs till exempel om ”vård och omsorg om äldre”, ”demens”, ”multisjuka äldre” eller ”äldre och välfärdsteknik”?
En YH-utbildning (Yrkeshögskola) till specialistundersköterska omfattar 200 YH-poäng och tar 1–2 år beroende på om du pluggar hel- eller deltid. Utbildningen passar bra att kombinera med ditt vanliga arbete som undersköterska.
Utbildningen finns på flera platser i landet och går att läsa både på plats och på distans. En stor del av utbildningen består av praktik ute på en verksamhet.
För att komma in på utbildningen behöver du ha en undersköterskeexamen från gymnasiet eller kommunal vuxenutbildning. Du behöver också ha arbetat på någon vård- eller omsorgsverksamhet tidigare (olika skolor har olika krav, kolla upp vad som gäller innan du söker).
Framtidsutsikter på arbetsmarknaden
Om du väljer att plugga till specialistundersköterska med inriktning på äldre så kommer du ha väldigt lätt att få spännande uppdrag inom äldreomsorgen när du är klar. Se till att söka dig till arbetsgivare som verkligen tillvaratar dina kunskaper. Äldre är också en av våra största patientgrupper i vården generellt så kompetensen är även efterfrågan på t.ex. vårdcentraler och sjukhus.
Är sjuksköterskeyrket din dröm? Då är det givetvis Sjuksköterskeprogrammet du ska läsa. Programmet är en högskoleutbildning som du kan läsa både på universitet och högskolor runt om i landet. Huvudämnet är vårdvetenskap och utbildningen innehåller både teoretiska och praktiska kurser och praktik i verksamhet. Grundutbildningen är 3 år (180 högskolepoäng).
För att komma in på utbildningen behöver du grundläggande behörighet och ha läst vissa specifika kurser på gymnasienivå till exempel Matematik 2 och Naturkunskap 2.
Framtidsutsikter på arbetsmarknaden
För den som utbildar sig till sjuksköterska är framtiden ljus både inom äldreomsorgen och alla andra delar av vården som sjukhus, vårdcentraler, specialistmottagningar. Redan idag är det lätt att få jobb och de närmaste åren verkar efterfrågan bli ännu större.
Vill du utmärka dig och få spetskompetens kring åldrande kan du läsa specialistinriktningarna ”Vård av äldre” eller ”Palliativ vård”. Oavsett vilket så omfattar utbildningen till specialistundersköterska 60 högskolepoäng.
Utbilda dig till specialistsjuksköterska gör du på en högskola eller ett universitet. Utbildningen ges både på plats och på distans och omfattar också praktik ute på en verksamhet. När du är klar med studierna kan du stoltsera med en akademisk yrkesexamen och generell examen på avancerad nivå, också kallad magisterexamen.
För att läsa utbildningen behöver du såklart ha en sjuksköterskelegitimation i bagaget. Vissa utbildare kräver också att du ska ha arbetat som sjuksköterska en tid innan du kan ansöka.
Framtidsutsikter på arbetsmarknaden
Idag är behovet av specialistutbildade sjuksköterskor inom äldreomsorgen stort och du kommer sannolikt att ha lätt att få jobb efter utbildningen. Specialistsjuksköterskor är faktiskt ännu mer eftertraktade än sjuksköterskor. Självfallet finns det gott om arbetstillfällen för specialistsjuksköterskor även inom andra delar av vården. Äldre är en av de största patientgrupperna vilket gör din kunskap oerhört värdefull.
För att bli fysioterapeut behöver du såklart gå fysioterapeutprogrammet. Det är en universitetsutbildning på tre år där man varvar teori och praktik. På utbildningen läser du bland annat fysiologi, psykologi, pedagogik och medicin.
För att söka behöver du ha det som kallas grundläggande högskolebehörighet. Men det finns variationer mellan de olika utbildningarna, så gå in på den du tänkt söka för att hitta exakta antagningskrav.
Framtidsutsikter på arbetsmarknaden
Idag är konkurrens om jobben liten, eftersom det finns färre utbildade än jobb. Förutom inom äldreomsorgen kan du som fysioterapeut exempelvis jobba inom primärvården, på en rehabmottagning.
Utbildningen för dig som vill bli arbetsterapeut är arbetsterapeutprogrammet, en utbildning som du kan läsa på universitet och högskolor. Utbildningen är på tre år. Huvudämnet är inte oväntat arbetsterapi, men du läser också medicin, samhällsvetenskap och psykologi. Det ingår också praktik i utbildningen.
För att komma in på utbildningen krävs grundläggande högskolebehörighet. Men variationer mellan de olika universiteten och högskolorna kan förekomma så dubbelkolla vad just den utbildning du tänkt söka kräver.
Framtidsutsikter på arbetsmarknaden
Prognosen för att få jobb är god för dig som utbildar dig till arbetsterapeut. Inom de närmaste åren förväntas konkurrensen om jobb vara liten. Givetvis finns det goda möjligheter att få jobb som arbetsterapeut även inom exempelvis primärvården.
Du som vill bli socionom behöver läsa socionomprogrammet. Utbildningen finns på universitet eller högskola och är 3,5 år lång. Utbildningen innehåller ämnen som samhällsvetenskap, socialt arbete, juridik och psykologi. Det ingår också praktik.
För att söka behöver du ha det som kallas grundläggande högskolebehörighet. Men det finns variationer mellan de olika utbildningarna, så gå in på den du tänkt söka för att hitta exakta antagningskrav.
Framtidsutsikter på arbetsmarknaden
Arbetsmarknaden är god för socionomer. Det är idag väldigt lätt att få jobb. Vill du jobba inom en annan bransch framöver finns alla möjligheter. Socionomer kan till exempel jobba som kuratorer, socialsekreterare eller familjerådgivare.
Läkare är förstås inget man blir i ett nafs. Om du redan idag arbetar som läkare men och är nyfiken på området äldre kan det vara bra att veta att det är stor efterfrågan på geriatriker runt om i landet!
Ta del av omställningsstudiestödet
För dig som jobbat ett tag men vill prova på något nytt kommer här goda nyheter. Från och med 2023 finns ett nytt stöd att söka just för dig som vill byta bana. Det heter omställningsstudiestöd och kan ge dig upp till 80 procent av din nuvarande lön. Resten kan du, om du vill, låna från CSN. Du kan få stödet i upp till 44 veckor om du pluggar heltid, längre om du pluggar deltid.
Det går bra att jobba extra vid sidan av studierna och det finns ingen gräns för hur mycket du får tjäna. Men tänk på att du bara kan få stöd för den tiden du inte jobbar.
För att få omställningsstöd behöver du uppfylla vissa krav. Du ska till exempel vara mellan 27 och 66 år och ha arbetat minst 8 av de senaste 14 åren. Utbildningen ska dessutom göra dig mer attraktiv på arbetsmarknaden. Många roller i äldreomsorgen är bristyrken så chanserna är goda.
Om du tror att det här kan vara något för dig så hittar du alla villkor och detaljer på csn.se
Plugga med studiemedel från CSN
Du vet väl att alla som är över 20 år och pluggar på högskola eller Komvux har rätt till studiemedel? Studiemedel består av två delar, ett studiebidrag och ett förmånligt studielån med låg ränta. Om du har barn kan du både få extra bidrag och möjlighet att låna mer pengar. Läs mer om vad som gäller på csn.se
Utbilda dig via din arbetsgivare
Jobbar du redan inom äldreomsorgen så kan din arbetsgivare vara nyckeln. Många arbetsplatser erbjuder nämligen vidareutbildningar och kompetenslyft för sin personal. Det kan vara både interna utbildningar och lösningar som gör att du vid sidan av arbetet kan plugga på till exempel Komvux eller högskola/universitet. Visa framfötterna och prata med din chef om möjligheter till kompetensutveckling i din roll!