Elma, sommarvikarie

”Jag hittade mitt drömyrke tack vare att jag testade hemtjänsten förra sommaren.”

Elma Sabic sommarjobbade i Gislaveds kommuns hemtjänst 2020. Erfarenheten fick henne att hoppa på arbetsterapeututbildningen i Jönköping. Här berättar hon om jobbet i hemtjänsten, första året av studier och varför arbetsterapeut nu är hennes drömyrke.


Hej, vem är du?

- Jag heter Elma Sabic och är 20 år gammal. Jag är en social och framåt person och testar gärna nya saker, som att jobba i hemtjänsten. I gymnasiet gick jag på Naturvetenskapsprogrammet med inriktning Natur och Samhälle. 


 

Elma tog studenten förra året.

 

Varför valde du ett sommarjobb i äldreomsorgen?

- Det var inte helt självklart till en början, men blev snabbt det! Min tanke var främst att hitta ett sommarjobb, och då vilket som helst. Jag sökte ganska brett, men många av de jobb jag sökte blev det inget av på grund av Covid-19.


- Jag fick en tanke som jag inte kunde släppa. Jag ville verkligen ställa upp för vården som drabbades väldigt hårt förra året. Jag har ju ett samhällsintresse och såg en chans för mig att kunna bidra på ett positivt sätt. Jag såg en annons på hemsidan om att hemtjänsten sökte sommarvikarier, så jag sökte!

 

Vad har sommarjobbet i äldreomsorgen givit dig?

- Oj, det är mycket men jag är så glad att jag tog steget! Jag hade ju inte hittat mitt drömyrke om jag inte hade valt äldreomsorgen. Efter förra sommaren började jag studera till arbetsterapeut i Jönköping, och jag trivs så bra med livet och studierna.


”Då tänkte jag att man borde kunna göra något så det blev bra både för personalen och damen. Lösningen kom med en arbetsterapeut.”


Hur upptäckte du vilket yrke du ville satsa på?

- Det var på ett lite lustigt sätt, just genom sommarjobbet. En av mina vårdtagare hade social aktivering. Damen som jag hjälpte var väldigt trygg och nöjd med sin rullstol på promenaden. Men jag fick väldigt ont i ryggen eftersom det var ganska tungt. Då tänkte jag att man borde kunna göra något så det blev bra både för personalen och damen.


- Lösningen kom med en arbetsterapeut, som satte en motor på rullstolen. Just det här gick jag igång på och blev nyfiken på yrket. Det här att se hela människan och hitta lösningar för individen, så att hen kan fortsätta med sina vanor och behov. Bibehåller dem vi hjälper sina förmågor med hjälp av rätt hjälpmedel så underlättar det också för omsorgspersonalen, alla vinner. Jag sökte nästan direkt till Arbetsterapeutprogrammet som är en treårig högskoleutbildning och stormtrivs.


Har du jobbat extra vid sidan av studierna?

- Ja det har jag och det funkar utmärkt.  Utbildningen gör att jag lär mig nytt hela tiden. När jag jobbar så kopplar jag det jag lär mig under utbildningen till arbetet. Det blir en form av praktik, jag använder mig av nya kunskaper hela tiden på jobbet. Jag gillar att mitt extrajobb ger mycket till utbildningen och tvärtom.


”Jag gillar att mitt extrajobb ger mycket till utbildningen och tvärtom.”


- Att arbeta som timvikarie på hemtjänsten tycker jag är spännande, man får alltid göra olika saker och jag älskar variation. Jag har också underbara kollegor som förstår mig när jag har mycket studier. Jag brukar lägga in tider på Vikariebanken när jag kan jobba, och då kan jag få svar på om det går att arbeta eller ej, smarta funktioner och flexibelt!


- Och i sommar blir det såklart hemtjänsten igen!


”Vi har en grymt professionell chef som arbetar utifrån alla individers behov och önskningar, hon ser alla och hon arbetar nära oss omsorgspersonal. Det betyder mycket.”


Varför passar hemtjänsten dig?

- Jag älskar som sagt variation och jag älskar dessutom att köra bil. Där jag jobbar är det ordning och reda och det gillar jag för det ger mig stor trygghet. Vi har en grymt professionell chef som arbetar utifrån alla individers behov och önskningar, hon ser alla och hon arbetar nära oss omsorgspersonal. Det betyder mycket.


” Det som har förvånat mig mest är hur jag själv har kunnat lära mig så mycket på ett år. Jag kan knappt förstå den resan jag gjort, och ser jag tillbaka så är det ju tack vare mitt val förra sommaren som gjort att jag är där jag är idag.”


- Det som har förvånat mig mest är hur jag själv har kunnat lära mig så mycket på ett år. Från att jag satt på en intervju med verksamhetsledaren på hemtjänsten, utan erfarenhet och bara en tanke att jag skulle umgås med de äldre - till att jag idag studerar till att bli legitimerad arbetsterapeut. Det är sinnessjukt!
-Jag kan knappt förstå den resan jag gjort, och ser jag tillbaka så är det ju tack vare mitt val förra sommaren som gjort att jag är där jag är idag. Jag har mognat som person och jag älskar att gå till jobbet i hemtjänsten, alla möten både med kollegor men framför allt alla fantastiska relationer jag skapat med vårdtagarna.


Vad krävs för att göra ett bra jobb i hemtjänsten?
- Det som krävs för att göra ett bra jobb enligt mig är att vara intresserad av det du gör. Våga fråga om man ej förstår men också att vara professionell i sitt arbete. Visa barmhärtighet och tala om för personen du hjälper vad du ska göra innan du gör det. Det skapar en trygghet. Våga fråga hur personen brukar göra, är det si eller gör du så? Att vara trevlig och våga sprida glädje betyder också mycket för personerna du hjälper. Just närvarande och positiv personal kommer personerna ihåg, och känner sig mer trygga och glada med.


Jag har mognat som person och jag älskar att gå till jobbet i hemtjänsten, alla möten både med kollegor men framför allt alla fantastiska relationer jag skapat med vårdtagarna.


Någon talang du upptäckt hos dig själv?

- En talang som jag inte visste jag hade, som jag hört många vårdtagare säga är ”Du har ett leende som lyser upp rummet så fort du visar dig i dörren”.


Tack Elma att du ville dela med dig, och ha en fin sommar i Gislaveds kommuns hemtjänst!