Äldreomsorgen - en framtidsbransch
Äldreomsorgen - en framtidsbransch
När vi gör något för andra så får vi en varm och ljus känsla i kroppen, det är faktiskt vetenskapligt bevisat. Tänk om du kunde få den där härliga känslan varje dag, på jobbet? Det kan du! Inom äldreomsorgen får du andra människor att må bra. Det är dessutom en framtidsbransch med flexibilitet och stora karriärmöjligheter. Så vad väntar du på?
Äldreomsorgen är en bransch i snabb förändring. Antalet 80-plussare kommer inom det närmsta decenniet öka med 50 procent och området äldre är en av FN:s globala megatrender. I kombination med digitaliseringens frammarsch gör det att roller och arbetssätt inom branschen utvecklas i rask takt. I äldreomsorgen kan du bli en ”changemaker” och vara med och hitta lösningar för en av vår tids största välfärdsutmaningar.
Är du inte övertygad? Här får du här fyra vassa argument till varför du borde testa att jobba inom äldreomsorgen. För vem kan tacka nej till en het arbetsmarknad, med flexibilitet och balans där karriärmöjligheterna är många och känslan i jobbet får dig att må bra?
t
Du som tar klivet in i äldreomsorgen kommer vara en eftertraktad medarbetare. Du har stor chans till fast anställning och schyssta villkor. De allra flesta arbetsgivarna har kollektivavtal med goda villkor när det gäller allt från föräldraledighet, semester och pension.
I äldreomsorgen får du också chans att utveckla din mänskliga intelligens, som exempelvis empati, kreativitet, flexibilitet, samarbetsförmåga och mod. Kompetenser som alla enligt en rad studier är mycket eftertraktade på arbetsmarknaden i många branscher. Så känner du att du har ännu ett karriärbyte i dig, så kommer din tid i äldreomsorgen vara ett lyft för ditt cv.
Men vad tjänar man då? Det beror såklart på yrke, erfarenhet, vilken verksamhet du jobbar i och var i landet du bor. Här kommer några exempel: Enligt SCB är medellönen för ett vårdbiträde i Sverige 26 400 kr/månaden. Motsvarande siffra för en undersköterska är 30 300 kr och för en grundutbildad sjuksköterska 39 500 kr. Till grundlönen tillkommer ofta tillägg för exempelvis obekväm arbetstid – många verksamheter är ju i gång dygnet runt och måste fungera lika bra på helger och nätter.
På webbplatsen för SCB:s lönesök kan du ta reda på medellöner för olika yrkesgrupper.
Vill du vara riktigt eftertraktad i hela Sverige och i mängder av verksamheter? I äldreomsorgen finns stor flexibilitet och du som väljer att jobba inom branschen kommer kunna
- jobba var du vill i landet. Äldreomsorgen finns i hela Sverige, från de stora städerna till mindre orter och landsbygd. Överallt finns behov av rätt kompetens. Så vill du flytta permanent eller bara bo en kortare period på en ort kan du lätt ofta få jobb där.
- välja äldreomsorgen under en period. Likväl som du har stora chanser till fast jobb så finns även möjligheter att jobba som vikarie i perioder. Du har alltså stora möjligheter att kombinera jobb i omsorgen med andra intressen eller karriärdrömmar du har.
- hitta rätt arbetsplats för dig. Inom äldreomsorgen finns många olika arbetsplatser och verksamheter. Kanske kommer trivs du bäst på boende med många kollegor runt dig, eller så vill du jobba mer individuellt och tycker att hemtjänsten verkar toppen. Oavsett vilket så kommer dina erfarenheter och din kompetens vara eftertraktade i hela branschen om du i framtiden vill byta arbetsplats eller verksamhet. På många håll i landet finns också möjligheten att byta mellan kommunala och privata arbetsgivare.
Göra karriär inom äldreomsorgen, går det? Absolut! Du kan bli specialist, driva utvecklingsprojekt eller ha administrativa uppgifter. Inte minst finns det också stor chans att bli chef på olika nivåer - över ett team, en verksamhet eller ett helt område. Efterfrågan på driven och engagerad personal är stor, så visar du framfötterna kommer du med all sannolikhet att kunna gå långt.
Oavsett vilken väg du väljer så kan du alltid lära mer. Ett jobb inom äldreomsorgen är komplext, kräver ett aktivt förhållningssätt och mycket kunskap. Många arbetsgivare satsar stort på intern kompetensutveckling och hos vissa finns till och med möjlighet att få en hel yrkesutbildning betald.
Go Cares guide: De vanligaste chefsrollerna i äldreomsorgen
Vill du också gå hem från jobbet och känna att du faktiskt gjort skillnad, på riktigt? Då är äldreomsorgen rätt ställe för dig. Ett jobb inom äldreomsorgen innebär att du får möta många olika människor, i många olika situationer. Du kommer få spontan och direkt feedback av glädje och tacksamhet. Och du, forskning har visat att vi mår bättre när vi gör något för en annan människa. Den känslan ingår i jobbet för dig som arbetar inom äldreomsorgen.