Isa, undersköterska

“Du lär dig mycket om livet när döden knackar på.”

Isa Ewert hade egentligen inte alls tänkt jobba inom vården. Men när hon väl testade överraskades hon av många saker och blev ännu mer nyfiken. Idag är hon en av de mest dedikerade och uppskattade personerna på Katthammarsvik äldreboende.


Vad blev du överraskad av?

Hur mycket man får tillbaka och att man verkligen gör någons dag så mycket bättre. Jag har fått så otroligt många ovärderliga tips, råd och skratt bara genom göra mitt jobb. De äldre har ju väldig livserfarenhet, utbytet är fantastiskt. De är så tacksamma, vilket gör mig lika tacksam.


Vad är ditt bästa jobbminne?

Det är svårt att välja ett, det händer ju saker hela tiden. Men ett favoritminne är när jag skulle jobba med en väldigt gammal, rullstolsburen man som jag hört var rätt sur. Det märkte jag ingenting av, vår dag slutade med att vi bakade paj av äpplena vi pallat i trädgården. Hans energi var på topp när han väl fick chansen att visa den!


"Du lär dig att bry dig om det lilla som är nuet, och det som är framtiden.

Det är vackert på något sätt."Vad är det mest utmanande på jobbet?

Jag och mina kollegor jobbar dagligen med döden. Vår arbetsplats är ju de äldres sista plats på jorden. Att hantera andras och sina egna känslor är tufft, man blir oerhört berörd, samtidigt som man måste vara högst professionell. Du lär dig mycket om livet när döden knackar på. Framförallt lär du dig uppskatta livet. Du lär dig att bry dig om det lilla som är nuet, och det som är framtiden. Det är vackert på något sätt.


Vad är nyckeln till att lyckas inom äldreomsorgen?

Att vara modig! Och kreativ! De personer  jag inspireras av lyckas kombinera att vara positiva och lösningsorienterade med att vara orädda och framåt. De törs göra saker och testa saker för att göra saker ännu bättre. Att jobba inom omsorg är att ta ett av de största ansvar man kan ta här i livet, det vill säga att ta hand om någon annan. 


Vad är ditt nästa karriärsteg?

Jag skulle tycka det var väldigt roligt att inrikta mig mer på ledarskap. Sen vore det jättekul att föreläsa om hur det funkar på riktigt inom vården. Folk är ju väldigt nyfikna redan, så jag berättar gärna!


Och det är en föreläsning vi gärna skulle lyssna på. Vem vet, då kanske vi även får höra om igloobyggen eller snöbollskrig på Katthammarsviks äldreboende. Det verkar utan tvekan hända mycket där. Tack Isa, för att vi fick höra din röst!