Susanne Hill, enhetschef hemtjänst Gislaveds kommun


"Behöver jag gå in och stötta upp kärnverksamheten är det inget snack - då drar jag på mig arbetskläderna och åker ut och jobbar!"

Susanne Hill gjorde ett karriärbyte mitt i livet och allt började med ett sommarvikariat inom Gislaved kommuns äldreomsorg 2004. Hon trivdes direkt och har sedan dess gått från att vara en outbildad vikarie till att utbilda sig till undersköterska, planerare till att idag sitta som enhetschef för en hel hemtjänstgrupp. Möjligheten att ansöka om tjänsten som enhetschef uppstod i samband med en omstrukturering av ledningsstrukturen inom Gislaveds kommun. För att införa ett närmare och mer effektivt ledarskap valde man att rekrytera medarbetare internt och erbjuda dem utbildning för att förbereda dem inför sina nya roller.



Vad är viktigt för att lyckas i din roll som enhetschef?

– I grunden handlar det om att jag får uppbackning från min chef och HR. Jag blir trygg och en bra chef när jag har rätt förutsättningar. Det nära ledarskapet möjliggör att vi lever i samma verklighet som medarbetarna. Det gör att vi kan agera på rätt saker och det gör att jag som chef kan ge mina medarbetare de bästa förutsättningarna utefter de ramar vi har att förhålla oss till. Ledarskapsutbildningen jag har gått har givit mig värdefulla verktyg för att bli mer medveten om hur jag agerar och hanterar situationer. En bra ledare vet sina styrkor och sina svagheter och fortsätter hela tiden bli bättre på de delar man är svagare i.


Vad är ett nära ledarskap?

– Nära ledarskap innebär att vi lever i samma verklighet som medarbetarna. Det gör att vi kan agera på rätt saker.  Behöver jag gå in och stötta upp kärnverksamheten är det inget snack - då drar jag på mig arbetskläderna och åker ut och jobbar!


"Behöver jag gå in och stötta upp kärnverksamheten är det inget snack - då drar jag på mig arbetskläderna och åker ut och jobbar!"


När känner du dig stolt på jobbet?

– Jag är väldigt stolt över att få jobba i en framåtlutad kommun som ser värdet av att satsa på nära ledarskap. Men också att min arbetsgivare satsar på sina medarbetare så de kan göra karriär! I min arbetsdag är jag extra stolt över att jag känner att jag har mina medarbetares förtroende och att vi har skapat en arbetsmiljö där vi har tillit till varandra.       

 

Har du tips till undersköterskor som är nyfikna på karriärvägen ledarskap?

– Är du undersköterska som är nyfiken på att ta en karriärväg mot ledarskap tycker jag att första steget är att du pratar med din chef för att få tips och vägledning. Du behöver vara strukturerad, kommunikativ och flexibel! Det är ofta många bollar i luften, men det gör det också kul och spännande.


Tillbaka till chefsporträtten


Gislaveds kommuns satsning på nära ledarskap (extern länk)