Nathalie, sommarvikarie

"Äldreomsorgen har gjort mig skicklig på att motivera människor!"

Nathalie är en av de tusentals sommarvikarier som jobbar inom äldreomsorgen i Sverige. Hon är nyexaminerad beteendevetare och delar här med sig av erfarenheter och kompetenser hon fått genom att sommarjobba inom äldreomsorgen. Hon har blivit en fantastisk människokännare. Äldreomsorgen öppnade också hennes ögon för vad hon vill göra i framtiden. 


Nathalie Sade 25 år och är uppvuxen i Stenungsund men bor nu i Göteborg tillsammans med sin sambo. Hon sommarjobbar natt som undersköterska inom Göteborgs stad, en roll som handlar om att ge trygghet och finnas till för de äldre under natten. 


Varför valde du att sommarjobba i äldreomsorgen

I gymnasiet gick jag på vård- och omsorgsprogrammet för att jag ville jobba med barn, och direkt efter studenten åkte jag till England för att jobba som Aupair. När jag kom hem ville jag testa något nytt och eftersom jag var utbildad undersköterska gav jag 

äldreomsorgen en chans. Jag blev chockad över att jag trivdes så bra, det var något jag inte visst om mig själv. Din största styrka på jobbet?

Jag skulle nog säga att det är att jag är en positiv person som har utvecklat min förmåga att motivera personer. När man blir gammal kan det vara lätt att tappa initiativförmågan och då behöver man hitta rätt vägar för att motivera. Jag hjälpte en dam som inte tyckte om att duscha, men jag visst också att hon älskade att lyssna på Ray Charles. Med Ray Charles på högsta volym så kunde jag förvandla stunden till något positivt och vi gjorde det också till en vana att jag stannade och fixa hennes hår efter duschen.


Jag är också ganska flexibel och anpassningsbar, det har jag haft nytta av när jag hoppat in på olika avdelningar.

Skills du utvecklat?
Min sociala kompetens har verkligen utvecklats och min lyhördhet, alltså min förmåga att lyssna in människor. Jag har också blivit bra på att se utanför ”boxen” inte fastna i rutiner. Jobbet kräver regler och rutiner, men jobbar man med människor behöver också ha förmåga att ta ett kliv tillbaka och vara öppen för att förändra arbetssätt.Varför skulle du rekommendera andra att jobba i äldreomsorgen?
Det är framför allt roligt, och du får en helt en djupare förståelse för människor och deras behov. Det är mycket skratt och glädje och du lär dig mer om dig själv och andra. 


En stor fördel är att om du trivs och gör ett bra jobb finns det ofta möjlighet att jobba som timvikarie även efter sommaren.När jag bestämde mig för att läsa till beteendevetare på högskolan med inriktning sociologi så fortsatte jag jobba extra. Det är ett väldigt bra extrajobb att kombinera med studier eftersom du kan anpassa arbetstiderna och jobba antingen, dag, kväll, natt eller helg. Det finns ofta behov av duktiga vikarier. Jag tycker man kan testa på jobbet om du i grunden är intresserad av människor.Har du testat andra jobb?
Jag har testat det mesta inom äldreomsorgen nu. Hemtjänst, demensboende och äldreboende och har varit timvikarie, sommarvikarie och heltidsanställd. En period ville jag prova något helt annat och tog jobb som montör. Det passade inte mig alls. Det är väl lite av en kliché, men det är något speciellt att få den uppskattning som man får i jobbet som undersköterska, det ger så mycket tillbaka och du får en nära relation till de du hjälper. Att jobba nära människor och göra skillnad kändes viktigt för mig.  Dina karriärdröm?
I våras tog jag min examen som beteendevetare med inriktning sociologi och vill i framtiden fortsätta jobba med människor, kanske som biståndshandläggare. Det är en karriärväg som jag fått upp ögonen för tack vara äldreomsorgen. Det jag är säker på är att jag vill fortsätta jobba med människor.Tre handfasta tips till nya vikarier


– Lyssna: Både på kollegor och de som du hjälper.


– Ställ frågor: Som ny förväntas du inte kunna allt, ställ frågor och kom ihåg svaren.


– Ta initiativ: Vet du inte vad du ska göra? Ser övrig personal upptagen ut,  visa att du är villig      att hugga i. Tvättstugan eller köket är ofta ett säkert kort om du inte vet vad du ska göra. Nyfiken på fler personer som tränar sina människokännarskills i äldreomsorgen i sommar?
Jirapinya, som jobbar på Lindegården, ett boende för äldre med psykogeriatiska behov.

Hampus, som har siktet inställt på att studera till läkare.
Million, förfinar sina serviceskills på Stora Sköndals äldreboende Johannesgården.