Nathalie, sommarvikarie

"Äldreomsorgen har gjort mig skicklig på att motivera människor!"


Nathalie Sade är 25 år och uppvuxen i Stenungsund, men bor nu i Göteborg. Hon är undersköterska från gymnasiet och har pluggat vidare till beteendevetare. Under hela sin studietid har hon jobbat extra i äldreomsorgen. Här berättar hon om hur det har gjort henne till en duktig människokännare. Äldreomsorgen har också öppnat hennes ögon för vad hon vill göra i framtiden.


Varför valde du att jobba i äldreomsorgen

- I gymnasiet gick jag på vård- och omsorgsprogrammet för att jag ville jobba med barn, och direkt efter studenten åkte jag till England för att jobba som Aupair. När jag kom hem ville jag testa något nytt och eftersom jag är utbildad undersköterska gav jag äldreomsorgen en chans. Jag blev chockad över att jag trivdes så bra, det var något jag inte visst om mig själv. 




Din största styrka på jobbet?

- Jag skulle nog säga att det är att jag är en positiv person som har utvecklat min förmåga att motivera personer. När man åldras kan det vara lätt att tappa initiativförmågan. Jag hjälpte en dam som inte tyckte om att duscha, men jag visst också att hon älskade att lyssna på Ray Charles. Med Ray Charles på högsta volym så kunde jag förvandla stunden till något positivt. Vi gjorde det också till en vana att jag stannade och fixade hennes hår efter.


- Jag är också ganska flexibel och anpassningsbar, det har jag haft nytta av när jag hoppat in på olika avdelningar.


Förmågor du utvecklat i äldreomsorgen?

- Min sociala kompetens har verkligen utvecklats och min lyhördhet, alltså min förmåga att lyssna in människor. Jag har också blivit bra på att se utanför ”boxen” inte fastna i rutiner. Jobbet kräver regler och rutiner, men jobbar man med människor behövs också att man är öppen för att förändra arbetssätt.


En stor fördel är att om du trivs och gör ett bra jobb finns det ofta möjlighet att jobba som timvikarie även efter sommaren.


Varför skulle du rekommendera andra att jobba i äldreomsorgen?
- Det är framför allt roligt, och du får en djupare förståelse för människor och deras behov. Det är mycket skratt och glädje och du lär dig mer om dig själv och andra.

Jag tycker du ska testa på jobbet om du i grunden är intresserad av människor.


- En stor fördel är att om du trivs och gör ett bra jobb finns det ofta möjlighet att jobba som timvikarie även efter sommaren. När jag bestämde mig för att läsa till beteendevetare på högskolan med inriktning sociologi så fortsatte jag jobba extra. Det är ett väldigt bra extrajobb att kombinera med studier eftersom du kan anpassa arbetstiderna och jobba antingen, dag, kväll, natt eller helg. Det finns ofta behov av duktiga vikarier. 


Har du testat andra jobb?
- Jag har testat det mesta inom äldreomsorgen nu. Hemtjänst och äldreboende, varit timvikarie, sommarvikarie och heltidsanställd. En period ville jag prova något helt annat och tog jobb som montör. Det passade inte mig alls. Det är väl lite av en kliché, men det är något speciellt att få den uppskattning som man får i jobbet som undersköterska, det ger så mycket tillbaka och du får en nära relation till dem du hjälper. Att jobba nära människor och göra skillnad kändes viktigt för mig.


Dina karriärdröm?
- Förra våren tog jag min examen som beteendevetare med inriktning sociologi och jobbar nu som omsorgshandledare inom Göteborgs Stad. Jag vill fortsätta jobba med människor, kanske som biståndshandläggare. Det är en karriärväg som jag fått upp ögonen för tack vara äldreomsorgen.