Linnéa, sommarvikarie

”Jag vet att det kommer få mig att växa som person. Det är ett stort ansvar att få komma andra så nära inpå livet.”


Linneá Lejon har redan fått jobb på äldreboende i sommar. Vad fick henne och söka, vilka förväntningar har hon och vad är hennes första intryck?


Hej, vem är du?

-Jag heter Linneá Lejon och fyller 23 år till våren. Jag gillar att plugga och har siktet inställt på att antingen bli sjuksköterska eller gymnasielärare. Jag har inte bestämt mig än. Jag vet i alla fall att jag vill ha ett jobb som känns viktigt och som förändrar andras liv.

 

Varför väljer du ett jobb i äldreomsorgen i sommar?

- Jag har tidigare erfarenhet från hemtjänst och personlig assistans. Det är spännande med blandningen mellan det medicinska och mötet med människor. Jag gillar att utmana mig själv och samtidigt göra saker som betyder något. 

 

- Jag vet att jobbet kommer få mig att växa som person. Det är ett stort ansvar att få komma andra så nära in på livet fysiskt och psykiskt. Jobbet är komplext det är inte bara att dricka kaffe ihop. Jag förväntar mig många stunder av skratt tillsammans, men också lägen då man tröstar eller hjälper till i känsliga situationer.
Vad tror du att du kommer lära dig efter en sommar?

-Det är ju en chans att umgås med en generation som jag inte har så stor koll på. Jag som funderar på att bli historielärare har verkligen tillfälle att lära mig av personer som upplevt händelser som jag annars bara kan läsa om i böcker. Jag ser fram emot att ta del av andras liv och få en förståelse för hur saker de upplevt i livet påverkat vilka de är idag. 

 

 -Jag hoppas också få mer kunskap om hur det är att jobba med människor och förstå deras beteenden. Jag vill lära mig uppskatta människors olikheter ännu mer och kunna möta varje person med respekt och värme. 

 

Du har redan jobbat några pass på äldreboendet, vilken känsla har du fått hittills?

-Det starkaste är uppskattningen jag fått. Bara det när en person, som jag bara hjälp någon gång, kom ihåg mitt namn kändes stort och gjorde mig glad.

 

-Det var några år sedan jag arbetade i vården. Jag hade lite glömt bort hur väldigt nära man kommer någon som är sjuk och som behöver hjälp med det mesta. Det var lite ovant, men det var skönt att få en introduktion och känna stödet från mina kollegor. Det gör att jag känner mig bättre förberedd. 


-Jag lär mig något nytt varje pass.