Lilian Hansson, chef i äldreomsorg

”För mig har det varit en vinst att jag är undersköterska i grunden."

Från vikarierade vårdbiträde till en prisad chef, möt Lilian Hansson, chef för äldreomsorg och funktionshinder i Tjörns kommun. Hon har med sin framgångsrika ledarstil blivit uppmärksammad för sitt arbete. Omsorg av hög kvalitet, ekonomi i balans och medarbetare som stannar och fler som söker sig till äldreomsorgen! Har Lilian receptet på vad som krävs för en chef i en modern äldreomsorg? 

Lilian Hansson 51 år började sin karriär inom äldreomsorgen redan som 16 åring. Med en mamma som vårdbiträde fick hon tidigt upp ögonen för branschen och valde att läsa till just vårdbiträde på gymnasiet.


bild: privat


- Jag har alltid tyckt om människor, och att få arbeta nära människor passade mig. Det ger så mycket. 


Nyfikenhet och en ständig törst på kunskap gjorde att hon även valde att bygga på sin utbildning till undersköterska. 

- Jag kände att jag behövde det och jag ville ha en ordentlig yrkesutbildning för yrket kräver det. Med utbildning får du en annan bas, större kunskap och på så sätt ett bättre förhållningssätt. 

Efter att Lilian arbetat under några år i rollen som undersköterska kände hon ett sug att få mer teoretiska kunskaper och valde att satsa på en högskoleexamen.

- Jag hade fått den praktiska delen och kände jag att jag ville fylla på med lite extra teori. Jag valde då att inrikta mig på socialpedagogiska programmet. Jag såg att det gav mig möjligheter att utveckla mig vidare i yrket och kanske leda en organisation.


Därefter har hon haft flera chefsroller i äldreomsorgen. 2016 tillträdde hon som äldreomsorgschef och sedan hösten 2020 titulerar hon sig vård- och omsorgschef i Tjörn, och har nu även ansvar för funktionshinderområdet i kommunen. I din roll som chef, har du nytta av din erfarenhet som undersköterska?

- För mig har det varit en vinst att jag är undersköterska i grunden och jobbat mig hela vägen upp. Jag ser och kan förstå alla delar, det har varit en viktig del för att lyckas i rollen. Det som jag framförallt har med mig är förståelsen, jag vet hur det är att skriva genomförandeplaner och bege mig ut på morgonen i hemtjänsten för att hjälpa pensionärer.Vad är det bästa med att vara chef i äldreomsorgen?

- Den stora variationen måste jag säga!  Jag har haft roller som enhetschef, intraprenadchef och har jobbat både med boenden och hemtjänst. Äldreomsorgen ger så många valmöjligheter. Ledarskapet ger dig också möjlighet att vara med och forma organisationen. 

- Min bana från undersköterska till att vidareutbilda mig för ledarskap och på vägen lära mig koppla ihop teori och praktik har gjort att jag alltid känt mig stimulerad i mitt yrkesliv. ”Många av våra ledare är sprungna ur undersköterskerollen. Det ska vara rätt personlighet på rätt plats, som man sedan kan ge rätt utbildning.”Dina bästa tips till undersköterskor? 

Se möjligheterna

- Jag tycker det är viktigt att lyfta möjligheterna för undersköterskor. Det kommer behövas fler ledare med yrkeskunskaper i framtiden. 


Var tydlig med vad du vill

- Om du jobbar som undersköterska och har drivet att utvecklas vidare, så var tydlig med vad du vill.  Det finns stora möjligheter för dig som har drivkraft och ambition.


Är du rätt person så kan du bygga på med rätt utbildning

- Många av våra ledare är sprungna ur undersköterskerollen. Det ska vara rätt personlighet på rätt plats, som man sedan kan ge rätt utbildning.”En viktig del för att lyckas som chef i en organisation är att du inte bara fastnar i möten utan är rörlig ute i verksamheterna.”Som prisad chef vad är dina bästa råd till andra chefer?

Tro och satsa på dina medarbetare

- Jag har en stark tilltro till medarbetarna och att människor har en stark drivkraft att utvecklas. Därför måste dina medarbetare få känna att de har en chans att utveckla sig i sitt arbete. Så se till att organisera hur ni arbetar med kompetensutveckling. Vi har alltid satsat på att köpa in utbildningar. Vi har även bestämt att på varje enhet ha en pedagogisk ledare och lyfta en undersköterska som får utbildning. Satsar man på sina medarbetare kommer de vilja stanna kvar.


- Jag har god erfarenhet av att skapa effektiva team, det vill säga självstyrande arbetsgrupper. Jag tycker att undersköterskor sitter på så mycket kunskap, och varför inte då lära ut hur man driver ett äldreboende? När vi låter personer växa genom utbildning kan jag som chef ta ett steg tillbaka. Arbetsgrupperna tar eget ansvar och får en helt annan drivkraft.  

Var mycket ute i verksamheterna

- En viktig del för att lyckas som chef i en organisation är att du inte bara fastnar i möten utan är rörlig ute i verksamheterna. Jag prioriterar att vara ute så mycket som möjligt. Är du ute i verkligheten tappar du inte verklighetsförankringen. Ett synligt ledarskap är din viktigaste uppgift. 


Se till att cheferna i din organisation har rätt kompetens

- Hos oss får verksamheternas chefer gå utbildning i UDL- utvecklade ledarskap. Det är viktigt med gott ledarskap på alla nivåer, de måste möta individer och grupper och behärska grupprocesser och det är viktiga delar för att få trygghet i att hantera konflikter som kan uppstå.Vill du veta mer om Lilian Hansson? besök hennes webbsida:  www.lilianhansson.se