Karoline, undersköterska och kock

Från sommarvikarie till prisbelönt kock - Karoline revolutionerar maten i äldreomsorgen

Ett sommarvikariat i köket på äldreboendet.
Så väcktes undersköterskan och kocken Karoline Nordefors intresse för att med små medel skapa god mat som gör gott för kroppen.  Idag är hon mångfaldigt prisbelönt kock i äldreomsorgen. Här berättar hon om sin resa och ger sina bästa tips för dig som vill tänka nytt i köket. 


"Vi tar för lätt på matens inverkan på kroppen”Trädgård, djur och natur, aktiviteter eller matlagning? Det finns oändliga möjligheter att kombinera din passion med arbete i äldreomsorgen. För den matintresserade undersköterskan och hälsoutvecklaren Karoline Nordefors, väcktes lusten när hon en sommar hoppade in som vikarie i äldreboendets kök under kockarnas semester. 


”Har vi börjat få maten från Operakällaren?”
– Jag är lite galen, men jag hoppade in där med hull och hår! Efter ett tag i köket började hyresgästerna fråga: ”Har vi börjat få mat från Operakällaren?”. 


Mat som medicin

Hon sökte en roll som kökschef på Stocksundsgården utanför Stockholm. Efter bara sex månader fick köket utmärkelsen ”White Guide Senior”, Årets Seniormåltid.

– Fyra år senare blev jag headhuntad av Vardaga. Nu har jag jobbat på Silverpark i två år och vi har vunnit Årets Seniormåltid två gånger om! 

Karolines filosofi: "Vad gör den här rätten för den som får den?"

Enligt Karoline tror många att matlagning inom äldreomsorgen är trist eller enkelt. Tvärtom, menar hon. Här räcker det inte att ställa fram en tallrik, du måste tänka längre. Inför varje ny rätt ställer sig Karoline frågan: vad gör den här rätten för den som får den? 


– Jag ser på mat som medicin. Jag stoppar bönor i brödet för att få upp fiberinnehållet och berikar kakor med vassleprotein för att få upp proteininnehållet. Jag funderar igenom hur maten jag serverar fungerar för den med demens, svårigheter att tugga eller den som har svårt med aptiten. Målet är att alla ska få i sig mat, som gör kroppen gott. 


– Vi tar för lätt på matens inverkan på kroppen. Jag tror vi kan göra massor! Sverige köper receptbelagda mediciner för magproblem för 40 miljoner per år – vad skulle hända om alla åt och fick vällagad mat?"Plötsligt sitter gamla pappa där och mumsar på en friterad broccoli med mango chutney”Mer vegetarisk mat i äldreomsorgen
Karoline Nordefors gjort till sin livsgärning att förbättra personers vardag och välmående, samtidigt som hon utövar ett av sina främsta intressen. Nu har hon siktet inställt på att fler ska se möjligheterna, och att fler ska våga laga vegetariskt.  Hon har fått flera hyresgäster att välja veganska alternativ, till sina anhörigas stora förvåning. 

– Jag vill förmedla vad det faktiskt går att göra inom äldreomsorgen. Många anhöriga tror att pappa aldrig kan ändra smak. Men så sitter han där och mumsar på en friterad broccoli med mango chutney!Namn:
Karoline Nordefors
Jobbar som: Kock på Vardaga Silverpark i Täby, bloggare föreläsare
Utbildning: Undersköterska, hälsoutvecklare
Utmärkelser: Vinnare i White Guide Senior (Årets Seniormåltid) 2015, 2016, 2017 och 2018. Silvermedalj Arla GuldKo 2018.Psst. Karoline har också en riktig kul instagram där vi får följa hennes dagar på Silverpark och runtom i matsverige. Följ henne här!