Jirapinya, sommarvikarie

”Jag har blivit bra på att hantera oväntade situationer av att jobba på äldreboende.”

Jirapinya Muangsiri, 22 år, jobbade förra sommaren som vikarie på Vardaga Lindegård, ett boende för äldre med psykogeriatriska behov. Hon hade då precis läst klart sin första termin på undersköterskeutbildningen.

Varför valde du att sommarjobba i äldreomsorgen?

  - Eftersom jag ganska nyligen flyttat till Sverige från Thailand så ville jag ha ett jobb med chans att träffa människor och bredda mitt sociala nätverk. Jag hade tidigare planer på att studera till sjuksköterska, så när en anhörig tipsade om äldreomsorgen lät det jättebra.  
  Din största styrka på jobbet?

  - Min drivkraft är att alltid vilja utvecklas. Språket är jätteviktigt i äldreomsorgen och det var så klart en utmaning i början när jag inte hade bott så länge i Sverige. Jag fick verkligen anstränga mig och jag tränade mycket. Det gav resultat och jag minns att min chef och mina kollegor imponerades över min utvecklingskurva och det kändes jättebra att få den bekräftelsen. 

   

  - Jag tycker om människor och är omtänksam. De äldre uppskattar mig eftersom jag gärna lyssnar på deras historier.

   

  - Omtänksamheten i kombination med att jag är envis har också visat sig vara en styrka. Vi hade en dam som inte pratade så mycket, hon satt mest tyst. Jag gav inte upp utan försökte alltid uppmuntra henne att tala. Jag sa hej varje gång vi sågs. Det pågick länge tills en dag då mitt ”hej” fick ett svagt hej tillbaka!

   

  ”Mina vänner utanför äldreomsorgen har väldigt lite kunskap om vad det faktiskt innebär.”

   

  Vilka förmågor har du utvecklat?

  - Äldreomsorgen är full av oväntade situationer och jag har blivit bra på att hantera det och ta dem med lugn. Jag har också blivit bra på bemötande och hitta lösningar. Plus att jag har utvecklat min svenska jättemycket. 

   

  Varför skulle du rekommendera andra att jobba i äldreomsorgen?

  - De vänner som jag har utanför äldreomsorgen, har väldigt lite kunskap om vad det faktiskt innebär. Det handlar ju framför allt om möten med människor och kunna anpassa och läsa in vad människor behöver.

   

  - Du får kollegor och lär dig mycket om samarbete! Det händer ofta mycket roliga saker, aktiviteter och utflykter. Det är ett jobb med mycket skratt.

   

  Vad är din drömkarriär?

  - I januari 2020 påbörjade jag min undersköterskeutbildning, det känns som en bra start. Jag trivs bra att jobba med personer med demenssjukdomar, det är intressant och jag tycker det ger så mycket tillbaka när man lyckas bidra till att de har det bra i sin tillvaro.