Jirapinya, sommarvikarie

”Jag har blivit bra på att hantera oväntade situationer av att jobba på äldreboende.”

Varje sommar tränar tusentals personer sina människokännarskills i äldreomsorgen. Nyfiken på vad de lär sig? Det är vi på Go Care. Därför gör vi en intervjuserie med sommarevikarier. En av dem vi tagit en pratstund med Jirapinya. Hon är en envis 22 åring som snabbt blivit en uppskattad medarbetare på Vardagas äldreboende Lindegården i Bromma.Jirapinya Muangsiri 22år, flyttade till Sverige för fyra år sedan från Thailand. I sommar jobbar hon som vikarie på Vardaga Lindegård, ett boende för äldre med psykogeriatriska behov. Hon har precis läst klart sin första termin på undersköterskeutbildningen. 


Varför valde du att jobba i äldreomsorgen?

Eftersom jag nyligen flyttat till Sverige så ville jag ha ett jobb med chans att träffa människor och bredda mitt sociala nätverk. Jag hade tidigare planer på att studera till sjuksköterska, så när en anhörig tipsade om äldreomsorgen så lät det jättebra. 


Din största styrka på jobbet?

Min drivkraft och att alltid vilja utvecklas. Språket är jätteviktigt i äldreomsorgen och det var så klart en utmaning i början när jag inte hade bott så länge i Sverige. Jag fick verkligen anstränga mig och jag tränade mycket. Det gav resultat och jag minns att min chef och mina kollegor imponerades över min utvecklingskurva och det kändes jättebra att få den bekräftelsen.  Jag tycker om människor och är omtänksam och de äldre uppskattar mig eftersom jag gärna lyssnar på deras historier. Omtänksamheten i kombination med att jag också är envis har också visat sig vara en styrka. Vi hade en dam som inte pratade så mycket, satt mest tyst.Jag gav inte upp utan försökte alltid uppmuntra henne att tala. Jag sa: hej varje gång vi träffades och det pågick länge tills en dag då mitt ”hej” fick ett svagt hej tillbaka! Skills du utvecklat?

Äldreomsorgen är full av oväntade situationer och jag har blivit bra på att hantera det och ta dem med lugn, till exempel om någon har ramlat. Jag har också blivit bra på bemötande och hitta lösningar. Plus att ju har utvecklat min svenska jättemycket. 


Varför skulle du rekommendera andra att jobba i äldreomsorgen?

De vänner som jag har utanför äldreomsorgen, har väldigt lite kunskap om vad det faktiskt innebär. Det handlar ju framför allt om möten med människor, och kunna anpassa och läsa in vad människor behöver.

Du får kollegor och lär dig mycket om samarbete! Det händer ofta mycket roliga saker, aktiviteter och utflykter.Det är ett jobb med mycket skratt.


Din karriärdröm?

I januari 2020 började jag min undersköterskeutbildning, det känns som en bra start. Jag trivs bra att jobba med personer med demenssjukdomar, det är intressant och jag tycker det ger så mycket tillbaka när man lyckas bidra till att de har det bra i sin tillvaro.  

Men jag har inte släppt tankarna på att längre fram plugga till sjuksköterska, och kanske bli barnmorska. I den rollen möter man ju verkligen många olika typer av personer och situationer, så där kommer mina erfarenheter från äldreomsorgen vara guld värda. Tre viktiga egenskaper för att passa i äldreomsorgen?


1. Ha tålamod

2. Vara ansvarsfull

3. Vara omtänksam– gott bemötandeVill du veta mer om Jirapinyas arbetsplats Lindegård i Bromma? Läs mer på Seniorval.se   Här kan du läsa mer om  Vardaga som arbetsgivare.