Million, sommarvikarie

”Jag vill fortsätta i äldreomsorgen eftersom det är både roligt och utmanande.”

Näst ut i Go Cares intervjuserie med sommarvikarier är Million. Med tidigare erfarenhet från restaurangbranschen förfinar han sina serviceskills på Stora Sköndals äldreboende Johannesgården i sommar.


Million Alem är 45 år och bor i Vällingby Stockholm. Under ett par månader har han nu jobbat som servicepersonal på Stora Sköndals äldreboende Johannesgården. Tjänsten är ny för i år och förstärker teamet och frigör tid för omsorgspersonalen. Ett äldreboende är en fullservice verksamhet och de boendes hem och vardag så här finns många uppgifter. Allt från att duka, hjälpa till med tvätt till att vara promenadsällskap.


Varför valde du att jobba i äldreomsorgen?

Det var faktiskt en kompis som arbetade på Johannesgården som tipsade mig och trodde att det skulle passa mig, jag är en servicemänniska och har haft andra serviceyrken förut som bartender och hovmästare.

Din största styrka på jobbet?

Jag tycker det är svårt att säga själv, men min närmsta chef Joy säger att jag är en glädjespridare som får de boende att må bra, jag är bra på att lyssna och finns tillgänglig för de som vill prata eller gå på promenad. Jag dansar för de boende och försöker verkligen bjuda på mig själv.Skills du utvecklat?

Jag lär mig ständigt nya saker av att jobba här. När jag började här fick jag utbildning i lyftteknik. Jag fick även bli delaktig i Stora Sköndals hälsofrämjande projekt, ”Mer kött på benen”, som handlar om både kost och träning. När man blir gammal är det naturligt att gångförmågan blir sämre och då är bra mat och träning viktigt.


Jag får uppmuntra och vara lite av en PT


Vår sjukgymnast har instruerat hur jag kan stötta de äldre att träna. En enkel övningen som ger bra träning för balans och benstyrka är att resa sig från en stol med så lite hjälp som möjligt. Jag får uppmuntra och vara lite av en PT.  Många tycker om att få en liten kort ”dansshow” så då tar jag några tangosteg för att få dem att orka en extra gång.Jag har fått mycket större förståelse för den åldrade människan och det är roligt att hitta vägar för att göra livet bättre för de äldre och om det är en liten tango så bjuder jag gärna på det.


Har du testat andra jobb?

Jag har varit bartender, hovmästare och bussvärd för att nämna några arbeten jag haft tidigare. Det har alltid varit naturligt för mig att söka mig till branscher där jag har fått använda mig av min servicekänsla. Jag mår bra av att få andra att må bra. Jag tror att min erfarenhet av att jobba med människor inom service har hjälpt mig i min nya roll på Johannesgården.


Varför skulle du rekommendera andra att jobba i äldreomsorgen?

Jag jobbar ju som servicepersonal, och det är ett bra sätt att starta en bana i äldreomsorgen. Det är också väldigt roligt, och du får chansen att få många trevliga kollegor och lära känna så många olika personligheter och få lyssna på andra människors liv.


Din karriärdröm?

Jag vill fortsätta utveckla mig och utbilda inom vård och omsorg så jag kan få gå in i omsorgsarbetet och få möjlighet att jobba vidare som timvikarie. Jag ser att jag kommer fortsätta i äldreomsorgen eftersom det är både roligt och utmanande.Vill du veta mer om Millions arbetsplats Johannesgården i Farsta? Läs mer på Seniorval.se .  Här kan du läsa mer om  Stora Sköndal som arbetsgivare.  Nyfiken på fler personer som tränar sina människokännarskills i äldreomsorgen i sommar?
Natalie, nyutexaminerad beteendevetare från Göteborg.

Jirapinya, som jobbar på Lindegården, ett boende för äldre med psykogeriatiska behov.
Hampus, som har siktet inställt på att studera till läkare.