Hampus, sommarvikarie

”Som läkare kommer jag ha nytta av allt jag lärt mig om bemötande i äldreomsorgen.”


Förra våren tog Hampus Juhlin studenten från Naturvetenskapsprogrammet i Västervik. På sommaren inför att han skulle påbörja sina läkarstudier jobbade han som vårdbiträde på äldreboendet Lindögården. Här berättar han om sina erfarenheter och varför han kommer jobba i äldreomsorgen i sommar igen.


Varför valde du att sommarjobba i äldreomsorgen?

- När pandemin bröt ut såg det ganska mörkt ut på arbetsmarknaden. Min mamma föreslog att jag kunde söka sommarjobb via kommunen. Jag har ett intresse för människor och ville utbilda mig vidare inom vården, så det kändes som ett bra första steg i den riktningen. 

Din största styrka på jobbet?

- Jag har upptäckt att jag är väldigt flexibel i mitt bemötande. När du jobbar på ett boende får du träffa så många olika människor och olika personligheter och då är det viktigt att du kan anpassa ditt sätt för att kunna möta deras olika behov och önskemål.

 

- Den ordinarie personalen gav mig beröm för att jag var noggrann och lärde mig snabbt, och det kändes kul att mitt engagemang för jobbet uppskattades.


”Det är framförallt väldigt mångsidigt och roligt.”

 

Förmågor som du utvecklat?

- Jag har blivit mycket mer stresstålig. Jobbet innebär att hantera många olika arbetsuppgifter och koordinera det med sina arbetskompisar och samtidigt ha koll på att alla som bor på boendet har det bra. Plus när något oväntat händer gäller det att kunna prioritera tiden rätt. Jag lärde mig tänka logiskt i stressande situationer och det ser jag att jag kommer att ha stor nytta av framöver.

 

Varför skulle du rekommendera andra att jobba i äldreomsorgen?

- Det är framförallt väldigt mångsidigt och roligt. Det handlar mycket om att finnas där för människor, vilket jag personligen verkligen fastnat för.

 

- Du har också stora chanser att få extrajobb efter sommaren.

 

Har du testat andra sommarjobb?

- På fritiden seglar jag och tack vare det intresset har jag jobbat som seglarinstruktör för både barn och vuxna. Jag tycker att jag har haft nytta av erfarenheterna därifrån när jag jobbat på äldreboende. Den pedagogiska kompetensen du behöver ha som instruktör passar även när du ger stöd till äldre, det handlar om att vara lugn, instruera och lyssna.

 

Hur tror du att du kan ha nytta av erfarenheterna från äldreomsorgen i framtiden?

- Den största fördelen med jobbet i äldreomsorgen är att det ger mig bra erfarenheter för vad jag har siktet inställt på, att blir läkare inom ortopedi.