Hampus, sommarvikarie

”Som läkare kommer jag ha nytta av allt jag lärt mig om bemötande i äldreomsorgen.”

Go Care träffar sommarvikarier som valt ett på riktigt viktigt jobb i sommar. Hampus 19 år från Västervik har siktet inställt på att bli läkare och tränar sina skills i äldreomsorgen.I våras tog Hampus Juhlin studenten från Naturvetenskapsprogrammet i Västervik och sedan två månader jobbar han som vårdbiträde på äldreboendet Lindögården.


Varför valde du att sommarjobba i äldreomsorgen?
När pandemin bröt ut såg det ganska mörkt ut på arbetsmarknaden. Min mamma föreslog att jag kunde söka sommarjobb via kommunen. Jag har ett intresse för människor och vill utbilda mig vidare inom vården, så det kändes som ett bra första steg i den riktningen.


Din största styrka på jobbet?
Jag har upptäckt att jag är väldigt flexibel i mitt bemötande. När du jobbar på ett boende får du träffa så många olika människor och olika personligheter och då är det viktigt att du kan anpassa ditt sätt för att kunna möta deras olika behov och önskemål.

Den ordinarie personalen har givit mig beröm för att jag är noggrann och lär mig snabbt, och det känns kul att mitt engagemang för jobbet gör skillnad.


Även om jag inte jobbat så länge har jag på kort tid kommit dem jag hjälper nära.


Skills du utvecklat?
Det jag har lagt märke till är att jag är mycket mer stresstålig. Jobbet handlar mycket om att hantera många olika arbetsuppgifter och koordinera det med sina arbetskompisar och samtidigt ha koll på att alla som bor här har det bra. Jag tycker redan nu efter 2 månader att jag har blivit mycket bättre på att klara alla de delarna. Plus när något oväntat sker gäller det att prioritera tiden rätt. Jag har lärt mig tänka logiskt i stressande situationer och det ser jag att jag kommer att ha stor nytta av framöver.


Varför skulle du rekommendera andra att jobba i äldreomsorgen?
Det är framförallt väldigt mångsidigt och roligt. Det handlar mycket om att finnas där för människor, vilket jag personligen verkligen fastnat för.

Sedan är det också väldigt lätt att få extrajobb efter sommaren. Jag har planerat att studera efter sommaren men kommer garanterat jobba extra som timvikarie.


Har du testat andra sommarjobb?
På fritiden seglar jag och tack vare det intresset har jag jobbat som seglarinstruktör för både barn och vuxna. Jag tycker att jag har haft nytta av erfarenheterna därifrån nu när jag jobbar på äldreboende. Den pedagogiska kompetensen du behöver ha som instruktör passar även när du ger stöd till äldre, det handlar om att vara lugn, instruera och lyssna.

Den största fördelen med jobbet i äldreomsorgen är att det ger mig bra erfarenheter för vad jag har siktet inställt på, att blir läkare.


Ditt karriärmål?
Jag vill i framtiden utbilda mig till läkare inom ortopedi. Det räknas som en kirurgisk specialitet och innefattar bland annat frakturer. Jag har alltid varit intresserad av människokroppen.


Målet att bli läkare har jag haft sedan högstadiet, och valet att gå natur på gymnasiet var självklart för mig.


Hur tror du att du kan ha nytta av erfarenheterna från äldreomsorgen i framtiden?
Som läkare kommer jag att träffa många olika patienter och många äldre personer och då är det viktigt att förstå den patientgruppen. När jag berättat för mina jobbarkompisar om mina framtidsplaner tycker de att det behövs läkare som kan äldreomsorgens perspektiv och att min erfarenhet från ”golvet” kommer kunna tillföra mycket särskilt när det kommer till bemötande och att inge trygghet.Nyfiken på fler personer som tränar sina människokännarskills i äldreomsorgen i sommar?

Natalie, nyutexaminerad beteendevetare från Göteborg.

Jirapinya, som jobbar på Lindegården, ett boende för äldre med psykogeriatiska behov.
Million, förfinar sina serviceskills på Stora Sköndals äldreboende Johannesgården.