1 juli 2023 infördes skyddad yrkestitel för undersköterskor

Guide: Skyddad yrkestitel för undersköterskor – det här behöver du ha koll på!

Äntligen, och stort grattis alla undersköterskor! Det är en mäktig kompetens att få andra att må bra. 1 juli 2023 infördes skyddad yrkestitel för undersköterskor. Det är ett viktigt steg för att stärka dig, din yrkesroll och hela branschen både nu och för framtiden. I den här guiden ger vi dig svar på vad som gäller kring skyddad yrkestitel för undersköterskor. 




Vad innebär det att undersköterska blir skyddad yrkestitel? 

För att få kalla dig för undersköterska och ta anställning som sådan behöver du från 1 juli 2023 ha ett bevis om skyddad yrkestitel. Beviset behöver du ansöka om hos Socialstyrelsen. 


Vem kan ansöka?

För att få titeln behöver du har genomgått en vård- och omsorgsutbildning enligt en nationell standard. Den kan vara gymnasial, från folkhögskola eller komvux. Om du inte har en fullständig utbildning så kan en kombination av utbildning, arbetslivserfarenhet och andra meriter inom vård och omsorg räcka för att du ska kunna få den skyddade yrkestiteln.


Så ansöker du!

Gå in på legitimation.socialstyrelsen.se. Där hittar du instruktioner hur du kan ansöka via en e-tjänst eller genom att skicka in en blankett med vanlig post. Du ska också skicka med betyg och andra meriter som är relevanta till Socialstyrelsen.  


Vad kostar det?

En ansökan om skyddad yrkestitel eller legitimation för ett yrke som är reglerat, till exempel lärare eller läkare måste alltid betala en avgift. Ansökningsavgiften för dig som undersköterska är 320 kronor. Det kan jämföras med avgiften för ansökan om sjuksköterskelegitimation som är 870 kronor.  


Hur lång är handläggningstiden?

Socialstyrelsens mål är att du som är utbildad i Sverige och uppfyller kraven ska få din yrkestitel undersköterska inom en månad. Är du utbildad utomlands så ska du få svar inom max tre månader. Om du behöver komplettera någon uppgift eller söktrycket är väldigt högt i perioder så kan det ta längre tid. Socialstyrelsen hör av sig till dig digitalt.  


Hur lång tid har man på sig att ansöka om titeln?

Har du en tillsvidareanställning med titeln undersköterska eller en titel som innehåller undersköterska, till exempel specialistundersköterska, den 1 juli 2023 så får du fortsätta använda titeln i tio år. Har du inte en tillsvidareanställning med titeln undersköterska måste du ha ett bevis om skyddad yrkestitel efter den 30 juni 2023 för att kunna ta anställningar med den titeln.  


Varför blir undersköterska skyddad yrkestitel? 

Det är riksdagen som har beslutat att undersköterska ska vara en skyddad yrkestitel. Ytterst handlar det om att undersköterskors kompetens är viktig för både kvaliteten och säkerheten i vård och omsorg. Genom införandet av skyddad yrkestitel tydliggörs vilken kompetens en undersköterska har. Det är viktigt för dig som jobbar inom vård och omsorg att veta vilken kompetens du kan förvänta dig av dina kollegor liksom för arbetsgivaren som ska leda och fördela arbetet. För omsorgstagare, patienter och anhöriga är det också en trygghet att veta vilken kompetens de kan förvänta sig av dig som undersköterska.  


Läs Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om skyddad yrkestitel i sin helhet.


”Att jobba inom äldreomsorgen innebär ett stort ansvar där lyckat teamwork är superviktigt. När jag vet att en kollega är undersköterska så blir det tydligare för mig vad jag kan förvänta mig. Jag tror att skyddad yrkestitel för undersköterskor kan underlätta och förbättra våra arbetssätt.” 

Lena Eriksson, Silvasyster August Jansgården


Vill du hålla dig uppdaterad med oss på Go Care? Då kan du följa oss på Instagram.