Annonsera

Tips och trix för att briljera på jobbet

Tre tips för att briljera på jobbet

Här hittar du tips inför din sommar i äldreomsorgen. Tipsen ges av Anna Disenmark. Anna började själv en sommar som vikarie och har totalt jobbat i äldreomsorgen i 20 år. Hon har även handlett många vikarier, så hon vet vad hon pratar om. 

1. Förbered dig - läs på

Första tips är att läs på lite innan jobbstart. Gör du det så kommer du komma in i jobbet mycket snabbare och känna dig bättre förberedd och mer trygg. Plus ju mer du kan desto roligare och givande blir jobbet. Det finns flera gratis utbildningar om äldreomsorg på Internet. Många delar kommer ingår i det introduktionsprogram som du får av din arbetsgivare. Men det kan vara skönt att skaffa sig ett försprång och i alla fall kolla på vilka delar de olika utbildningarna tar upp. Tips på utbildningar och länkar hittar du här:

Bonustips - Filmkväll

Vi vill också skicka med ett extra soft sätt att "läsa på" – ta en filmkväll och kolla några prisbelönta spelfilmer. Det finns riktigt bra filmer som tar upp ämnet demens. Du kommer garanterat få med dig en känslomässig förståelse både för att vara närstående och av att drabbas.

Still Alice, drama från 2014. Oscarsbelönat drama med Julianna Moore som spelar Alice som drabbas av Alzheimer. Alice är en framgångsrik professor, gift och med tre vuxna barn. Plötsligt börjar hon glömma saker och filmen skildrar hennes sjukdomsförlopp. Den finns på Viaplay att hyra.

En sång för Martin, drama från 2001. Filmen handlar om den berömde dirigenten Martin Fischer som blir passionerat förälskad i violinisten Barbara Hartmann. De två bryter upp från sina äktenskap och bygger upp en lycklig tillvaro tillsammans, men Martin förändras, han drabbas av Alzheimers sjukdom och försvinner långsamt in i sig själv. Filmen finns tillgänglig på SVTPlay.

Relic, skräck från 2020. Relic är i grund och botten ett generationsdrama som kryddas friskt med ingredienser från klassisk "haunted house" och psykologisk skräck. Fokus ligger knivskarpt på den hjärtskärande upplevelsen av hur deras relationer slits i stycken av sjukdomen. Går på bio nu.

The father, drama från 2020. Hopkins belönades 2021 med en Oscar för sin roll som en åldrade sjuk man. Du som tittare får en insikt hur det kan vara att leva med demens och hur omvärlden upplevs av den demenssjuka.

2. Maximera tiden under intropassen med handledare

När det är dags för din första dag och du kommer ut på arbetsplatsen så kommer du få gå ut och göra jobbet praktiskt tillsammans med en handlare. Tips nr 2 handlar om att just utnyttja den tiden så bra som möjligt.

Titta mer på HUR än VAD

Fokusera inte bara på vad du ska göra för insatser hos olika personer som att servera frukost en viss tid, gåträning varannan dag eller städning på torsdagar. Detta kommer finnas nedskrivet i en så kallad genomförandeplan och i ditt insatsschema. Utan se till att fokuserad på HUR din handledare gör hos varje person och förstå varför! Den delen är svårast att läsa sig till, även om det brukar finnas viss info om detta också i genomförandeplanerna.

Hos någon kommer din handledare vara ”skämtig” och har massa energi, men hos någon annan agerar hen väldigt lågmält och använder få ord. Det här handlar helt enkelt om att alla är olika, och vill och behöver få sin hjälp på olika sätt. För att du ska kunna briljera från start i äldreomsorgen måste du anpassa dig efter de olika personer du möter och hjälper och faktiskt vara lite av en skådis. Detta är en viktig del i personcentrerad vård, ett begrepp som du kommer möta.

Vad är viktigt för den här personen?

Bästa sättet att lära sig vad som funkar med olika personer är att alltid innan ni går in hos någon ställa frågan till handledaren ”vad är viktigt här?”, ”vad är det absolut viktigaste för Olle?”

Ska ni servera frukost så kanske Olle vill få en stund med tidningen först och brukar inte vara så intresserad av maten, din handledare har då säkert också några knep för att motivera Olle att ändå få i sig lite. Vissa svårt sjuka personer kommer inte kunna berätta hur de vill ha det och då är knepen från handledaren att ge stöd på ett sätt som fungerar avgörande.

Anteckna!

Du kommer få massa bra information och tips från din handledare, så det är alltid smart att ha ett block och penna för att skriva ner det som du behöver komma ihåg. Observera också detaljerna kring hur din handledare gör de delar som hen nämnt, då kan du när du sedan går själv vara lite av en copycat.

Uppskattningen kommer vara stor

Du kommer bli så uppskattad av dem du hjälper och av dina kollegor när du som vikarie har koll på rätt delar och snabbt lär dig. Tänk dig själv om du behöver hjälp och så kommer det en vikarie som vet hur du vill ha det, det uppskattas!

3. Fråga, fråga, fråga

Äldreomsorgen är komplex och du kommer inte hinna lära dig allt under introdagarna. Du kommer behöva ställa frågor! Man är aldrig fullärd och det är det som gör jobbet så utvecklande.

Reseguide Anna som jobbat i 20 år har aldrig hört en kollega som klagat på en vikarie som ställer för många frågor. När du ställer relevanta frågor visar du ditt engagemang för att lära dig mer.

Skulle du mot förmodan inte få bra stöd när du frågar så ska du vända dig till en annan kollega eller till din närmaste chef.

Min drömkandidat är...

Nadja bitr. enhetschef, 
Årets inspiratör 2018

Min drömvikarie är...

Torbjörn, hemtjänstkund