Annonsera

Känn lycka i äldreomsorgen!

Stjärnprofessorn och lyckospecialisten, Micael Dahlen, har skrivit bästsäljaren ”En liten bok om lycka”, uppföljaren ”En liten bok om meningen” samt haft föreställningen ”Om Lycka” som gått för utsålda hus på Dramaten i Stockholm.

Här reagerar han på citat från personer som jobbat i äldreomsorgen och ger sin syn på hur deras upplevelser hänger ihop med lycka och mening.

Micael Dahlén lyckoforskare och professor

Känslan att ge är lika stark som att få 

“Du känner dig viktig för de du hjälper, dem är så tacksamma, du ser lycka i deras ögon. Jag har känt mig så betydelsefull och det har förändrat mig som person.”  

AZRA, vikarie Huddinge, pluggat till tandsköterska

- Forskning visar tydligt att när vi gör något för andra så känner vi bokstavligen en varm ljus känsla i kroppen. Så det överraskar mig inte alls att jobb i äldreomsorgen får oss att må bra, säger Micael.

Enligt Micael är känslan som skapas när vi gör något för någon annan ett av de tydligaste temana i forskning om lycka och mening. Att kunna känna med andra är en superkraft som är medfödd hos oss människor. Studier på barn i förskoleålder visar att ge en kaka till någon annan väcker lika starka känslor som att få en kaka själv. Att göra något för någon annan är alltså ett väldigt effektivt sätt att känna lycka.  

En av de bästa investeringarna du kan göra 

“När jag hjälper någon så behöver jag hitta nycklar att förstå hur just den personen vill ha det. När jag lyckas känner jag stark tillfredställelse och bekräftelse och ser så tydligt att det är uppskattat.” 

VILHELM, vikarie Karlstad, pluggar till lärare

– Alla borde börja med den här typen av jobb. Att träna sin mänskliga intelligens - förmågan att förstå andra människor - är det mest fundamentala vi kan göra i vår utbildning och utveckling, säger Micael och fortsätter.

– Jag som lägger mycket tid i min ekonomiforskning på utvecklingen av maskiner, datorer och artificiell intelligens ser att det bästa vi människor kan träna upp är vår mänskliga intelligens. Den kommer vi alltid ha glädje av och den blir bara viktigare och viktigare när maskinerna tar över mycket vi nyttjar annan intelligens till. Det är som att vi har Stålmannens röntgenblick - vi kan se in i andra och förstå andra. Vi har alla förmåga till detta om vi bara försöker. Ju mer du tränar desto bättre blir du.

Micael tar vidare också fasta på det Vilhelm uttrycker om att se att man gör skillnad för andra. Upplevelsen att ens agerande kan göra stor skillnad för andra är enligt lyckospecialisten bland det starkaste vi kan känna i form av meningsfullhet.  

– Mening är inte en snabb belöning som lycka, utan mer kopplad till att vi vill kunna se att det vi gör här på jorden bidrar på något sätt. Ett kraftfullt sätt att se just det är att göra saker som får andra att må bra, du förstår direkt meningen, säger han.  

Lyckligast är den som har gemenskap och ett större syfte

“Man kommer kollegor väldigt nära. Jag har funderat på varför och tror att det har att göra med att vi i våra arbetsuppgifter har ett stort ansvar. Vi finns för personer som kan vara väldigt sjuka. Det blir naturligt och viktigt att ventilera sina känslor med kollegorna och då kommer man varandra väldigt nära.” 

MIKE, jobbar i Stenungsunds hemtjänst

– Klockrent! I svåra arbeten och det här är verkligen ett svårt arbete, det kräver mycket intelligens och ork att ta det ansvaret. Då behöver vi varandra och ge varandra kraft och känna att vi inte är själva i arbetet. Det förvånar mig inte att han känner den närheten, den gemenskapen och den kollegiala känslan, säger Micael.

Micael berättar vidare att han ofta får frågan vilken yrkesgrupp som är lyckligast? Svaret säger han beror mycket på hur frågan är ställd och hur man definierar olika yrkesgrupper, men utmärkande är att de som hamnar i topp erbjuder gemenskap i arbetet och att jobbet har ett större syfte. Med andra ord, äldreomsorgen har alla chanser till topplacering.

Följ ditt leende 

“Med en liten insats kan jag göra en människas dag. Känslan i det gör att jag slutar mitt arbetspass med ett stort leende. Det är ett arbete som man brinner för, som man finner mening i och som man utför med hjärtat.” 

ELMA, vikarie i Gislaved, pluggar till arbetsterapeut

– Leendet är naturens sätt att tala om för dig att det du gör är bra för dig! Saker som får dig att le ska du göra mer av, ler du så vet du att du är på rätt plats, svarar Micael på Elmas citat. 

3 tips från Micael för att maxa känslan av lycka i sommar!  

1. Fira varje dag den skillnad du gör

Skillnaden mellan människor som är lite lyckligare och resten är inte bara vad de gör utan att de inser att de gör något som är bra och tillåter sig att fira det i det lilla. De flesta har för bråttom och unnar sig inte att se det bra dem gör och glädjas åt det. För dem som jobbar i äldreomsorgen så kommer det finnas ett helt gäng med sådana tillfällen varje dag! Så håll ögonen öppna för dem. 

2. Ta det som ett positivt tecken om något känns utmanande

Det här är ju ett jobb där man får vara med om många ovana situationer. Jag har jobbat mycket med att få människor att förstå att när saker känns läskigt så är det inte ett tecken på att du ska undvika det, utan tvärtom – du ska göra just det. Ta känslan som en signal att det här är en uppgift jag kommer växa av.  

3. Se fram emot all glädje du kommer ha av erfarenheten

Fredagen är vår lyckligaste dag, inte för att den i sig är så fantastisk men för att vi ser fram emot helgen. Så tänk att det här jobbet och den här sommaren är fredagen i din tillvaro. Njut av allt gott som kommer komma av det du gör nu för andra och för dig själv. 

Vill du lära dig mer om lycka - läs Micaels böcker!

Ge lycka! Mustafa jobbar i hemtjänsten

Ge lycka!

Möt Mustafa som jobbar i hemtjänsten

Kollegor i Stenungsund

Dela lycka!

Möt kollegorna Mike och Amin