Annonsera

Egenskaper jag haft nytta av i äldreomsorgen

– Linnea, sjuksköterskestudent och sommarvikarie

Sommaren 2021 jobbade Linneá Lejon, 23, på äldreboende. Nu har hon nyligen börjat plugga till sjuksköterska på Sophiahemmet i Stockholm. Här berättar hon om hur sommarjobbet inspirerade hennes studieval och lyfter egenskaper som du behöver på jobbet i äldreomsorgen. Grattis till att du blev antagen till sjuksköterskeprogrammet!

Linnea Lejon sommarvikarie äldreboende

-Tack, det var väldigt skönt att komma in på mitt första handsval på Sophiahemmet i Stockholm. Det är roligt att börja plugga på riktigt och jag försöker sätta en bra struktur.

Var det sommarjobbet som avgjorde ditt val?

– Det påverkade absolut mitt val ! Dels arbetade jag under sommaren men jag fortsatte även att vara vikarie hela året ut. Det har varit lärorikt och utmanade. Jag har svårt att göra något halvhjärtat, och jag har verkligen gjort mitt yttersta när jag varit på jobbet. Jag vill arbeta med människor, för människor och som sjuksköterska finns många vägar att ta.

Vad har du lärt dig av att arbeta på äldreboende?

– Jag tycker verkligen att jag fått en djupare kunskap kring åldrade och fått mer erfarenhet i att möta personer med olika bakgrund, personligheter, fysiska hinder och sjukdomar. Det är roligt att få komma andra människor nära och vinna deras tillit och känna att man gör skillnad. Att få någon som är orolig att varva ner, ger mig energi och jag blir stolt.

– Det vårdnära arbetet har lärt mig mycket, och det är så viktigt med delaktigheten och verkligen lyssna in olika situationer. Jag tycker att jag har blivit mycket mer lyhörd och jag känner mig trygg i arbetsuppgifterna runt om kring.

”Att få någon som är orolig att varva ner, ger mig energi och jag blir stolt.”

– Samarbetet med kollegor har också varit både kul och lärorikt. Jag har sugit i mig så mycket jag bara kunnat, där jag arbetade fanns så många kollegor som var engagerade, hade lång erfarenhet och var oerhört kunniga. Det ger mycket att ha kollegor som är proffs!

Vad ska du göra i sommar?

–Jag ska söka sommarjobb inom äldreomsorgen. Det kommer bli inom en annan verksamhet eftersom jag och familjen kommer flytta lite senare i vår. Jag har börjat titta på lite olika arbetsplatser och arbetsgivare som ligger bra till från där jag kommer bo.

Vad tycker du är viktigt när du letar arbetsgivare?

– Jag har börjat göra lite research för jag vill jobba där jag får chans att lära mig mer, och skaffa mig mer erfarenhet som jag kan ha nytta av som sjuksköterska. Jag försöker hitta en arbetsplats som har gott rykte och en plats där de som bor där trivs och där personalen har det bra på jobbet. Jag vill ju ha lika roligt på jobbet som på mitt förra jobb så det är viktigt att välja rätt.

Vilka egenskaper tycker du man ska ha för att passa i äldreomsorgen?

Empatisk och lyhörd
Du blir en viktig person i många personers liv. Det gör att du måste vara inkännande och kunna sätta dig in i en annan människas situation.

Tålamod
Det är viktigt att ge tid och inte ta över. Du ska ge ett stöd och inte bara göra. I mötet med personer som har en kognitiv sjukdom är detta extra viktigt.

Öppensinnad
Du kommer möta otroligt många personligheter och det krävs att man är öppensinnad för att bemöta olika åsikter och värderingar och det är också väldigt spännande.

Micael Dahlén proffessor

Känn lycka!

Möt lyckoforskaren
Micael Dahlén

Nadja enehtschef

Min drömkandidat är... 

Nadja, bitr. enhetschef och Årets inspiratör 2018