Jessica, vårdbiträde

Från idrottsspeaker till hemtjänsten: ”Jag trodde nog att det handlade om att ge glädje, men den glädjen jag får tillbaka är så stor”

Hur är det att gå från flitigt anlitad idrottsspeaker till att arbeta inom hemtjänsten? Jessica delar med sig av sina intryck efter sin första vecka som vårdbiträde.

Jessica Falkman möter upp mig med ett leende i Adeocares lokaler på Lidingö. Hon utstrålar både värme och energi. Jessica som till vardags frilansar som en uppskattad speaker i idrottsvärlden hade en fullbokad kalender med mängder av spännande uppdrag men med coronavirusets intåg kom avbokningarna och Jessica fick tänka om. 


Jessica som är lösningsinriktad började fundera på vad hon skulle kunna sysselsätta sig med och ville även kunna bidra. Jessica började höra sig för och genom en bekant fick hon tips om hemtjänsten, och arbetsgivaren Adeocare. Hon fick snabbt komma på en intervju och fick veta mer om arbetet och ville ge det en chans. 


"Jag hade ingen erfarenhet alls av äldreomsorg, men längre tillbaka har jag arbetat inom barnomsorg och jag har ett genuint intresse för människor."Intervjun gick bra och sedan gick allt fort.


"Jag fick en fantastisk handledare som jag verkligen kunde fråga allt! Introduktionsdagarna var väldigt bra, och fick lära mig grunderna i jobbet." 


Jessica är noga med att säga att hon inte är ett proffs, men att hon är öppen och nyfiken och vill lära sig mer. Teamet och kollegorna betyder mycket men att det bygger på att du som person är öppen och mottaglig för att suga åt dig av den kunskap som finns på arbetsplatsen. 


Coronaläget är något som tas på allvar i hela arbetsgruppen. Personligen känner sig Jessica trygg med de direktiv och den informationen som hennes arbetsgivare givit och ger löpande.


Intrycken efter första veckan

Jessica ler med hela ansiktet när hon berättar sin första vecka i hemtjänsten. 


"Jag trodde nog att det handlade om att ge glädje, men den glädjen jag får tillbaka är så stor, och något jag inte hade räknat med. Jag lyssnar så gärna på deras historier och livsöden och de blir så glada när jag visar intresse och ställer frågor. Just nu i coronatider är vi från hemtjänsten många gånger den enda de träffar, och det sociala blir så otroligt viktigt."


Jessica skrattar lite åt sin egen entusiasms, men tror verkligen att hennes personlighet har hjälp henne att snabbt kunna bygga förtroende hos dem hon nu hjälper i hemtjänsten. 


"Har du ett genuint intresse och empati för människor har du verkligen bra grundförutsättningar för att trivas och komma in i jobbet. Jag kan verkligen rekommendera fler att testa äldreomsorgen."