Million och Jessica

Möt Million och Jessica som båda bytte banan till äldreomsorgen när pandemin slog till.

   

”Jag vill fortsätta i äldreomsorgen eftersom det är både roligt och utmanande.”


Förra sommaren bytte Million från jobb i restaurangbranschen till att vikariera som vikarie på Stora Sköndals äldreboende Johannesgården i Stockholm.


Million Alem är 46 år och bor i Vällingby Stockholm. Under förra sommaren jobbade han som servicepersonal på Stora Sköndals äldreboende Johannesgården. Tjänsten var ny och sattes in under pandemin för att förstärka teamet och frigör tid för omsorgspersonalen.


Ett äldreboende är en fullservice verksamhet och de boendes hem och vardag så här finns många uppgifter. Allt från att duka, hjälpa till med tvätt till att vara promenadsällskap.

 

Varför valde du att jobba i äldreomsorgen?

- Det var faktiskt en kompis som arbetade på Johannesgården som tipsade mig och trodde att det skulle passa mig, jag är en servicemänniska och har haft andra serviceyrken förut som bartender och hovmästare.Din största styrka på jobbet?

- Jag tycker det är svårt att säga själv, men min närmsta chef Joy sa att jag är en glädjespridare som får de boende att må bra, jag är bra på att lyssna och finns tillgänglig för de som vill prata eller gå på promenad. Jag dansar för de boende och försöker verkligen bjuda på mig själv.

 

Förmågor du utvecklat?

- Jag har lärt mig många nya saker av att jobba på boendet. När jag började fick jag utbildning i lyftteknik. Jag fick även bli delaktig i Stora Sköndals hälsofrämjande projekt, ”Mer kött på benen”, som handlar om både kost och träning. När man blir gammal är det naturligt att gångförmågan blir sämre och då är bra mat och träning viktigt.

 

”Jag fick uppmuntra och vara lite av en PT”

 

- Vår sjukgymnast instruerade mig hur jag kunde stötta de äldre att träna. En enkel övningen som ger bra träning för balans och benstyrka är att resa sig från en stol med så lite hjälp som möjligt. Jag fick uppmuntra och vara lite av en PT (personlig tränare).  För att få dem att orka en extra gång kunde jag bjuda på en lite ”dansshow”. Jag har fått mycket större förståelse för den åldrade människan och det är roligt att hitta vägar för att göra livet bättre för de äldre och om det är en liten tango så bjuder jag gärna på det.

 

Har du testat andra jobb?

- Jag har varit bartender, hovmästare och bussvärd för att nämna några arbeten jag haft tidigare. Det har alltid varit naturligt för mig att söka mig till branscher där jag har fått använda mig av min servicekänsla. Jag mår bra av att få andra att må bra. Jag tror att min erfarenhet av att jobba med människor inom service har hjälpt mig i min nya roll på Johannesgården.

 

Varför skulle du rekommendera andra att jobba i äldreomsorgen?

- Jag kom ju in som servicepersonal, och det är ett bra sätt att starta en bana i äldreomsorgen. Det är också väldigt roligt, och du får chansen att få många trevliga kollegor och lära känna så många olika personligheter och få lyssna på andra människors liv.

 

Din karriärdröm?

- Jag vill fortsätta utveckla mig och utbilda inom vård och omsorg så jag kan få gå in i omsorgsarbetet och få möjlighet att jobba vidare som timvikarie. Jag ser att jag kommer fortsätta i äldreomsorgen eftersom det är både roligt och utmanande.

”Från idrottsspeaker till hemtjänsten: "Jag trodde nog att det handlade om att ge glädje, men den glädjen jag får tillbaka är så stor."Förra våren hade Jessica Falkman, 52 år, en fullbokad kalender med spännande uppdrag som uppskattad speaker i idrottsvärlden, men när Coronan slog till kom avbokningarna och hon fick tänka om. Här delar hon med sig av sina första intryck av att ta klivet in som vikarie i äldreomsorgen. Och ett åt senare är hon kvar.Varför valde du att jobba i äldreomsorgen?

- När alla mina uppdrag ställdes in på bara två veckor kunde jag inte bara sitta hemma. Jag som är lösningsorienterad började se mig om vad jag kunde göra.  

 

- Jag hade ingen erfarenhet alls från äldreomsorgen men längre tillbaka har jag arbetat inom barnomsorgen. Jag har ett genuint intresse för människor så ganska snart funderade jag på hur jag kunde bidra.

 

- Jag fick tipset från en bekant att kolla med Adeocare på Lidingö. Jag fick komma på intervju och sen gick det ganska fort från intervju till introduktion.

 


Dina första intryck av jobbet?

- Jag fick en fantastisk handledare som jag verkligen kunde fråga allt! Introduktionsdagarna var väldigt bra, och jag fick lära mig grunderna i jobbet. Jag är ju verkligen inte ett proffs, men jag är öppen och nyfiken och vill lära.

 

- Jag trodde nog att det handlade om att ge glädje, men den glädjen jag får tillbaka är så stor, och något jag inte hade räknat med. Jag lyssnar gärna på historier och livsöden som de jag hjälper berättar. De blir så glada när jag visar intresse och ställer frågor.